• Rennen bij de Pyramide van Austerlitz. Triahlon Soest houdt er het NK Duathlon Cross.

    Jaap van den Broek
  • Jaap van den Broek

'Pyramide Duathlon en Trial unieke belevenis voor deelnemers'

LEUSDEN/AUSTERLITZ Op zaterdag 13 april wordt er gestreden om een medaille bij de NK Cross Duatlon. Triathlon Soest mag dit NK voor de tweede keer organiseren tijdens zijn evenement de Pyramide Duathlon en Trail dat de achtste editie beleeft in de bossen van Den Treek Henschoten, en rondom en op de Pyramide van Austerlitz.


Mariska Stehouwer

De Soester triathlon vereniging heeft leden uit de hele regio Soest, Baarn, Soesterberg, Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Hilversum, Bunnik, Zeist, Bilthoven en Austerlitz waardoor er regelmatig buiten de grenzen van Soest wordt getraind. Het gebied rondom De Pyramide is dan ook geen onbekend terrein voor de organisatoren

Organisator Jan Stehouwer geeft aan dat er aan het parcours niets gewijzigd is. ,,Het is en blijft een prachtig gebied en een unieke belevenis voor iedereen om hier deel te nemen. Velen staan ook niet voor de eerste keer aan de start. De trail, die wij nu voor de vierde keer organiseren, trekt weer een ander publiek dan de duathleten waardoor nog meer mensen van deze mooie locatie kunnen genieten."

NK CROSS DUATHLON Om 9.00 uur wordt gestart met een recreatieve duathlon. Hier kan iedereen vanaf 18 jaar aan de start staan om twee ronden van 2,6 kilometer hard te lopen, twee ronden mountainbiken met een totale afstand van 15 kilometer en af te sluiten met één ronde hardlopen. Om 10.45 uur wordt het startschot gegeven voor het Nederlands kampioenschap cross duathlon heren. Vijf minuten later mogen de dames voor drie ronden hardlopen, drie ronden mountainbiken en afsluiten met één ronde hardlopen.

De jeugd, in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, gaat om 13.45 uur met elkaar de competitie aan met één ronde lopen, één ronde fietsen en afsluiten met nog één ronde hardlopen. De winnaars worden allemaal onderaan de trap bij de Pyramide gehuldigd. ,,Voor de medaillewinnaars hadden we altijd een podium bij de finish maar vorig jaar gaven ze aan het wel heel mooi te vinden om bij de Pyramide zelf de medaille in ontvangst te mogen nemen, dat gaan we dus ook doen dit jaar."

Leusdenaar Peter Brandemann presteerde vorig jaar goed bij de recreatieve duathlon en gaat nu zijn kansen wagen op de NK-afstand. Arnoud van Garderen zal na enkele jaren afwezigheid een poging ondernemen om een NK medaille in zijn leeftijdscategorie in de wacht te slepen.

UNIEK PARCOURS TRAIL Degenen die het liever alleen bij hardlopen houden, kunnen om 15.00 starten op de trail. Deelnemen aan de Pyramide Trail betekent lopen over een parcours dat verder nooit toegankelijk is. Althans, een deel van het parcours gaat over terrein dat het hele jaar gesloten is voor publiek en opengesteld wordt voor alleen deelnemers tijdens dit evenement. Ook lopen zij met elkaar de trappen van het monument De Pyramide op en af.

Meer informatie: pyramideduatlon.nl.