• Lex van Lieshout/ ANP

Provincie wijst locaties zwemwater aan

LEUSDEN De ideale manier om met het zomerse weer af te koelen, is een lekkere duik in natuurwater. Maar welk natuurwater is veilig? Daarvoor zijn er in de provincie Utrecht een aantal locaties aangewezen als zwemwater. Dit zijn plekken waar het water en de omgeving door de provincie, Rijkswaterstaat en waterschappen worden gecontroleerd.

Op de zwemlocaties van de provincie kunnen recreanten dus altijd gezond en veilig zwemmen in natuurlijk water. De zwemlocaties zijn te herkennen aan de blauwe informatieborden en zijn te vinden op de website www.zwemwater.nl. Op deze landelijke website is altijd de meest actuele informatie te vinden over alle zwemlocaties in Nederland.

Zwemmen op andere plekken kan soms ook aantrekkelijk lijken, maar brengt ook de nodige gevaren met zich mee. Bijvoorbeeld in rivieren: hier staan vaak sterke stromingen, kan het diepere water plotseling zeer koud zijn waardoor kramp kan ontstaan en hier zijn zwemmers erg slecht zichtbaar voor passerende schepen, waarschuwt de provincie Utrecht.

Het springen van bruggen, sluizen, steigers en kades is levensgevaarlijk, en daarom ook verboden, net als het zwemmen in havens, vaarwegen of routes en aanmeerplekken. Zwemmen op andere plekken, die niet zijn aangemerkt als officieel zwemwater, wordt afgeraden en is op eigen risico. De kwaliteit van het water en de bodem worden hier niet gecontroleerd.