• Fotografie Henk Bol in opdracht van de Provincie Utrecht

Provincie lanceert website met tweeduizend luchtfoto's

LEUSDEN De provincie Utrecht heeft donderdag de website Utrechtinvogelvlucht.nl gelanceerd tijdens het Symposium 'Cultuurhistorie op de kaart'. Op deze site zijn zo'n tweeduizend foto's te bekijken en als open data te downloaden. De provincie gaat de informatie koppelen aan kaarten in de nieuwe Cultuur Historische Atlas en voegt zo een nieuwe laag aan informatie toe.

De provincie heeft enkele jaren geleden zo'n tweeduizend foto's vanuit de lucht laten maken van monumenten en andere (erfgoed-) locaties met een belangrijke waarde. Maar wat te doen met een harde schijf vol luchtfoto's van de provincie? Want een luchtfoto alleen zegt niet zoveel. Om ze goed te kunnen gebruiken is het belangrijk om te omschrijven wat er op de foto's te zien is, waar het vliegtuig met de fotograaf zich bevond en wat de kijkrichting in het gezichtsveld van de foto is. Die gegevens ontbraken, wat goed gebruik van de foto's in de weg stond.

HULP VAN HET VOLK Tweeduizend foto 'op de kaart zetten' is een flinke klus. Om dat karwei te kunnen klaren is de provincie de samenwerking met HetVolk.org aangegaan. Dit platform faciliteert crowdsourcingsprojecten waarin data worden ontsloten waardoor het mogelijk is om het verleden en cultureel erfgoed beter te beschrijven en verbinden. Dat doen zij met behulp van 'the crowd' oftewel 'het volk'. Het volk zijn vrijwilligers die het leuk vinden om aan dergelijke projecten mee te werken.

In juni werd het project Utrecht in Vogelvlucht gestart en dankzij de vrijwilligers zijn nu al alle foto's op de kaart gezet. Met de site Utrechtinvogelvlucht.nl kan nu iedereen gebruik maken, van de data die door deze actie is verzameld.