Programma Vredesweek Leusden bekend

LEUDEN In de Vredesweek staan de kerkdiensten in het teken van het thema van de Vredesweek: Vrede Verbindt.

Zaterdag 19 September 19.00 uur, start de Vredesweek bij de Dorpskerk De Glind met de Fakkeloptocht. De Fakkeloptocht verbindt twee dorpen; De Glind met Achterveld; twee gemeentes; Leusden met Barneveld; twee provincies; Utrecht met Gelderland èn twee kerkgenootschappen; protestant christelijk en rooms katholiek.

Vrede verbindt is de betekenis in deze mooie optocht met brandende fakkels.

De voettocht bedraagt ongeveer 2,5 km (enkele reis). De activiteit is voor het hele gezin. De fakkels worden uitgereikt. Het ene jaar is de loop van De Glind naar Achterveld, het andere jaar andersom. De aanvangstijd van de voorafgaande viering in de Dorpskerk De Glind is 19.00 uur. Er zijn voor deelnemers geen kosten aan verbonden. Na aankomst op het gazon bij de Jozefkerk te Achterveld is er koffie, thee en limonade, worden de fakkels in een kring gezet en wordt er samen nog iets gezongen. De dienst en Fakkeloptocht vinden plaats met medewerking van dominee Mieke Groen, pastor Fred Kok en het kinderkoor De Vlindertjes.

www.dorpskerkdeglind.nl

Dorpskerk De Glind, Postweg 78

Zaterdag 19 september

Aanvang 19.00 uur

Maandag en dinsdag 21 en 22 September 20.00 uur in De Tuin

De Tuin vertoont de film 'Selma'

Raak geïnspireerd en vergroot je historisch besef met deze biografie van Martin Luther King. Vergroot je inzicht en begrip voor de verschillende levenssituaties in de wereld. Door inzicht kun je je mate van compassie vergroten en liefdevol reageren op pijnlijke situaties. Selma is een indrukwekkend waargebeurd verhaal over een strijd die leidde tot één van de grootste historische overwinningen in de Amerikaanse geschiedenis, de Voting Rights Act, waarmee het stemrecht voor elke Amerikaan, ongeacht huidskleur of afkomst, werd vastgelegd. 

Martin Luther King sprak: "Ik heb een droom dat op een dag dit land zal opstaan en de ware betekenis van haar credo zal naleven: Wij vinden de volgende waarheden vanzelfsprekend: dat alle mensen gelijk geschapen zijn. Ik heb een droom dat op een dag, op de rode heuvels van Georgia, de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders in staat zullen zijn samen aan te schuiven aan een tafel van broederschap. Ik heb een droom dat op een dag zelfs de staat Mississippi, een staat, die blakert in de hitte van onrecht en blakert in de hitte van onderdrukking, veranderd zal worden in een oase van vrijheid en gerechtigheid. Ik heb een droom dat mijn vier kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld zullen worden op hun huidskleur, maar naar de inhoud van hun karakter. Ik heb een droom vandaag."

De film duurt 128 minuten.

www.detuininleusden.nl

Theater De Tuin

De Smidse 1B

Maandag 21 en dinsdag 22 september

Aanvang 20.00 uur

Toegangsprijs € 7,00

Woensdag 23 September 's ochtends in de Korfzaal, Leusden

Theaterstuk en lesmateriaal cadeau aan basisscholen van de Ambassade van Vrede Leusden

Theatergroep Crash speelt Meisje van de zee (6+). Deze voorstelling is een gift aan de scholen van Leusden, en is mede mogelijk gemaakt door AFAS, fonds samenlevingsinitiatieven en Raad van Kerken.

"Wanneer de zee gevaarlijk wordt, moet het Meisje vluchten. Het enige wat zij bij zich heeft, is een koffer vol zout en het lied van thuis. Ze spoelt aan op land waar de mensen raar praten en niet op blote voeten lopen. Hier wil ze wel logeren, maar zonder papieren en stempels mag dat niet. Met de koffer in haar hand en het lied in haar hoofd gaat het meisje op zoek naar papieren en stempels.

Een muzikaal sprookje over vreemd zijn en vriendschap. Hoe is het om te vluchten naar een vreemd land? Dat wordt verteld in 'Meisje van de zee'. Met een grote glimlach voor de jonge kijkers en een kritische knipoog naar het volwassen publiek.

Op deelnemende scholen is lesmateriaal uitgereikt dat iets leert over de verschillende levenssituaties van mensen in het kader van mensenrechten." *bron Toneelgroep Crash

De voorstelling wordt gespeeld in de Korfzaal in Leusden. Een heel integer verhaal dat liefde en begrip kan vergroten tussen mensen onderling; dat wordt aanbevolen door Voila, overkoepelend orgaan van het merendeel van de plaatselijke basisscholen.

De plaatsen zijn reeds verdeeld aan 300 kinderen en hun begeleiders op volgorde van aanmelding.

Woensdag 23 September 19.30 uur Antares, Leusden-Zuid

De Ambassade van Vrede Leusden organiseert de Vredes Ladiesnight. Koffie, thee met wat lekkers, later op de avond een drankje Spreekster Jorieke Rijsenbilt van de Boeddhistische Sangha van Kasteel Stoutenburg. Een lezing met als titel: "Vrede vanuit Boeddhistisch perspectief"

Verder zijn er workshops en presentaties van ondernemers, winkels en sport- en welzijnscentra uit Leusden en omgeving zoals: Workshop van Wieke van Leeuwen, feng shui

www.vanleeuwenfengshui.nl, Workshop van Buurtbemiddeling, Bonbons, Atelier Kapsalon Hetty de Graaf en het Levenskunstspel

www.antaresleusden.nl/

Maximaplein 7

woensdag 23 september

Aanvang 19.30 uur

Toegangsprijs € 5,00

Wegens succes van voorgaande jaren wordt deze Vredesfiesttocht herhaald.

Zondag 27 september om 14.00 uur start de Vredesfietstocht bij het gemeentehuis. Een fietstocht langs bijzondere plaatsen in Leusden tijdens de oorlog '40-'45. Hoor de boeiende verhalen van onze verhalenverteller. Hoe hielp de ene mens de ander in moeilijke omstandigheden? Langs de route treft u levende personages uit de tijd van toen. Zie hoe vrede verbindt en alles wat is vernield weer is opgebouwd. Een activiteit voor het hele gezin. Eindpunt is in Achterveld waar nog wat te drinken wordt aangeboden.

Gemeentehuis

't Erf 1

zondag 27 september

aanvang 14.00 uur

Toegangsprijs: € 2,00

kinderen tot 18 jaar gratis.