• Jan Mülder met zijn moeder R. Mülder-Cramer (91).

    Eigen foto

Raadgever: 'Deel uw ervaringen omtrent WMO'

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan bod over een zelf gekozen item. Dit keer Jan Mülder (D66) over: Zorg/ouderdom

,,Leusden vergrijst. Net als de rest van het land worden we in Leusden ouder. Soms kan je dit soort trends ook in je eigen omgeving goed zien: mijn moeder en mijn schoonmoeder zijn beiden 91. Beiden kunnen nog steeds genieten van de mooie dingen in het leven."

,,Helaas is het ook zo dat hoe ouder we worden, we steeds vaker gezondheidsklachten krijgen. Ook dat zie ik helaas in mijn eigen omgeving. Gelukkig leven we in Nederland met een uitstekende gezondheidszorg. Maar die zorg kan niet voorkomen dat ons lichaam ouder wordt en steeds minder kan."

,,Vroeger ging je als je bejaard was, naar het 'bejaardenhuis'. In Leusden zijn nog twee van dat soort mooie huizen. Tegenwoordig heten dat 'verzorgingshuizen': Sint Jozeph in Achterveld en 't Hamersveld bij de Biezenkamp. Daar kom je niet meer binnen als je alleen bejaard bent, je moet ook een duidelijke zorgvraag hebben."

THUIS WONEN ,,Maar de meeste oudere mensen willen en kunnen graag thuis blijven wonen. Ook als er hulp nodig is. De gemeente heeft de taak om daar voor te zorgen. De Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) regelt dat de gemeenten iedereen helpt om thuis te blijven wonen.
Bijvoorbeeld door de woning aan te passen (zoals bijvoorbeeld een traplift), mobiel te houden (bijvoorbeeld een rolstoel) of hulp bij het huishouden."

LARIKS ,,De gemeente Leusden voert dit uit via Lariks (ook in het Huis van Leusden). De gemeente komt in actie als daar door betrokkene of de directe omgeving om gevraagd wordt. Samen wordt dan onderzocht wat gelukkig nog zelf gedaan kan worden, wat eventueel de naasten kunnen doen, en waar hulp bij nodig is. Volgens enquêtes, enkele bezwaren en gehoorde ervaringen doet Leusden dat meestal naar tevredenheid. Wij zijn daar als gemeenteraad trots op."

BEZUINIGEN ,,Maar nu is er een probleem ontstaan. Voor de verschillende zorgtaken geeft de gemeente meer geld uit dat ze ontvangt! Daarom heeft de gemeenteraad besloten (ook met steun van mijn D66-fractie) om in 2020 de belasting te verhogen en te bezuinigen. De onroerend zaak belasting (OZB) wordt 8,5% verhoogd. Dit is 28 euro voor een gemiddelde woning in Leusden. En de bezuinigingen zijn op diverse terreinen, ook op de zorgkosten."

,,Lukt het om die uitvoering van de WMO naar tevredenheid van onze inwoners te behouden? Ik maak mij daar zorgen over. D66 vindt dat de bezuiniging niet ten koste mag gaan van de zorg voor onze inwoners. In 2020 en in de aanloop er naartoe zal dat moeten blijken."

SUGGESTIES ,,Heeft u positieve of negatieve ervaringen met de uitvoeringen van deze WMO? Of heeft u suggesties hoe de uitvoering slimmer of beter kan. Dan hoor ik dat graag. Met die informatie kunnen wij als gemeenteraad sturen, controleren en nieuw beleid maken. En daar zijn we uiteindelijk voor gekozen."

Jan Mülder, j.muelder@casema.nl of tel. 06-514189995.