• Like van der Ham-van Hulten: ,,Ik ben voor een vuurwerkverbod. -

    GroenLinks-PvdA

Raadgever: 'De rust is weer teruggekeerd'

LEUSDEN In Raadgever komt elke week een raadslid aan het woord. Deze week Like van der Ham-van Hulten (GroenLinks-PvdA) over Vuurwerk.

,,Afgelopen vrijdagmiddag was weer een mooie actie van Schoon Maximaplein en omgeving. Kinderen uit de wijk Leusden-Zuid en Tabaksteeg haalden vijftien zakken zwerfafval op. Dit jaar, net als vorige jaren, was het begin januari vooral vuurwerkafval. Mooi om kinderen te horen zeggen waarom ze meehelpen: ,,Ik wil niet dat dieren ziek worden." Toch vraag ik mij af: moeten we dit willen met z'n allen: zo veel zwerfafval in de wijk door vuurwerk?"

,,Ik neem je graag terug naar 31 december. Het lijkt wel of ik op het front ben. Gelukkig nooit meegemaakt maar als ik de verhalen mag geloven dan lijkt het er wel op. Ik herinner me dat in 1990 een verslaggever van CNN de aanval op Koeweit beschreef als een prachtige vuurwerkshow, later moest hij het terugnemen."

HONDEN ,,Terug naar Leusden, vanaf 's ochtends vroeg hoor ik overal knallen. Ik zie jongeren lopen met een doos vuurwerk in de hand. Langzaam alles een voor een aansteken en weggooien. Ik zie kinderen van nog geen 11 jaar vuurwerk op de straat gooien. Ik zie een hele groep van jong en oud op een veld carbidschieten en vuurwerk half in de grond stoppen voor een nog hardere klap. Ik zie bewoners lopen met hun handen over hun oren en kinderen wegduiken van schrik. Op Facebook lees ik hoe mensen hun hond niet meer uitlaten in de wijk, er wordt vuurwerk naar honden gegooid. Ik lees dat het in Den Treek beter is om te wandelen. Je hoort daar de knallen bijna niet, dus schrikken de beesten minder."

,,Het is 1 januari, het is stil. Iedereen ligt nog in bed. De rust is bijna weer gekeerd. Het vuurwerk is op. De schade is groot. Vuilnisbakken, bushokjes en ander straatmeubilair zijn beschadigd en moet vervangen worden. Er is schade aan auto's. De straten liggen vol afval, sommige bewoners ruimen hun eigen, of dat van anderen, vuurwerk op."

,,Het is heel dubbel: vuurwerk geeft plezier aan de een en overlast aan de ander. Wat kan nu wel, wat kan niet? Gemeenteraden en burgemeesters beginnen zich uit te spreken en landelijk is er ook beweging. Welke koers zal Leusden varen? Komen er meer vuurwijkvrijezones met meer handhaving? Of gaan we verder en voeren ook wij een vuurwerkverbod in?"

VERBOD ,,Ik vind oud en nieuw nu geen feest meer. Ik ben voor een vuurwerkverbod. Duidelijk om te handhaven. Beter voor het milieu. Beter voor onze gezondheid. Fijner voor de dieren. Een jongere kwam met een goed idee: een vuurwerkshow organiseren door inwoners voor inwoners, zodat er op een plek vuurwerk afgestoken wordt. Prachtig. Ik wil de mogelijkheid bieden aan groepen inwoners om een vergunning aan te vragen om een vuurwerkshow te organiseren. Want hoe leuk is het als in Leusden, Achterveld en Stoutenburg een vuurwerkshow is waarvan je kan genieten?"

,,En, hoe ervaar jij vuurwerk? Wil je jouw kijk op vuurwerk met mij delen? Ik hoor het graag!"

Like van der Ham-van Hulten, fractievoorzitter GroenLinks-PvdA: Like.GL-PvdA@vanderham-vanhulten.nl.