Poep- en plasfabriek opent deuren voor publiek

LEUSDEN De rioolwaterzuivering in Amersfoort zuivert het afvalwater voor Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Bunschoten en Spakenburg. Op deze zuivering, die sinds kort is omgebouwd tot Energie- en grondstoffenfabriek, wordt uit poep en plas fosfaat gewonnen. Vervolgens wordt daar ter plekke kunstmest van gemaakt voor de land- en tuinbouw, in totaal 900 ton per jaar. Op 17 juni wordt deze fabriek geopend. Speciaal voor het publiek organiseert Waterschap Vallei en Veluwe op zaterdag 18 juni de open dag.

Rondleidingen, een vaartocht over de Eem met uitleg over dijkverbeteringen, een klimwand met ANP-schaal (zodat deelnemers kunnen zien hoe hoog het water staat in de buurt), waterballen, een laboratorium waar kinderen proefjes met water kunnen doen, wedstrijden zandzakken vullen; het is zomaar een greep uit de vele activiteiten die het waterschap Vallei en Veluwe organiseert om kennis te maken met het werk van het waterschap. Daarnaast hoort iedereen waarom het zo belangrijk is om fosfaat uit slib te winnen en wat inwoners zelf kunnen doen om het rioolwater minder te vervuilen.

KUNSTMEST De rioolwaterzuivering is sinds kort omgebouwd tot Energie- en Grondstoffenfabriek, waar energie wordt opgewekt en kunstmest wordt gemaakt. Bijzonder is dat deze kunstmest direct gebruikt kan worden in de land- en tuinbouw. In de nabije toekomst gaat het waterschap nog meer afvalstoffen uit water halen, zoals cellulose (grondstof voor de kartonindustrie) en alginaat (een bindmiddel voor de verfindustrie).

De open dag vindt plaats op zaterdag 18 juni van 10.00 tot 16.00 uur op het terrein van de rioolwaterzuivering, aan de Neonweg 30 in Amersfoort.