• De Jozefkerk in Achterveld is altijd een sfeervolle locatie voor het kerstconcert.

    Arnoud J Spaaij

Opvoering De Vierde Koning 'samenwerking met veel talenten'

ACHTERVELD Muziek, een kerstverhaal, toneelspel en veel sfeer in en om de Jozefkerk in Achterveld zijn de ingrediënten voor een warm en sfeervol kerstconcert. De organisatie bouwt daarmee voort op de goed bezochte traditie in het dorp.

Arnoud J Spaaij

Lokaal talent zorgt dit jaar meer dan ooit voor een mooi kerstconcert meent Clementine van Esveld, lid van de kerstconcertcommissie. ,,Vooral ook krijgen we eigentijdse muziek erbij", vertelt Van Esveld, ,,Arno Mijnten brengt enkele nummers die hij in zijn eigen stijl brengt. Naast de bijdragen van Muziekvereniging Door Wilskracht Sterk, de koren Vivente en Sint Caecilia-De Rietzangers die natuurlijk ook hun eigen vorm hebben." Zo is er op muziekgebied voor elk wat wils, althans dat is de bedoeling van de organisatie. ,,En we hopen ook jongeren wat meer te kunnen bieden", denkt Van Esveld.

SPEL De rode draad van het concert is een kerstverhaal, vertelt door Greet Wessels van toneelvereniging Culdoto. Andere leden van de vereniging spelen samen met leden van Ach en Wee het verhaal van de vierde koning. De wijze die net als Caspar, Melchior en Balthasar afgaat op een ster die opvallend helder aan de hemel staat vlak voor de geboorte van Christus. Ook de vierde koning ontdekt dat hij met het volgen van het licht van de ster bij een bijzondere geboorte zal arriveren. Daarom neemt hij geschenken mee zoals ook de drie bekende wijzen geschenken van goud, wierook en mirre meebrachten.

De reis van de vierde koning verloopt echter moeizaam, maar ook interessant. Onderweg is hij behulpzaam voor anderen, maar hij verliest er wel zijn waardevolle geschenken mee. En de ontknoping daarvan wordt door de spelers, de muzikanten en de verhalenvertelster gezamenlijk uitgebeeld. De levenswijsheid en voldoening van het bereiken van het reisdoel van de vierde koning leveren uiteindelijk ook prachtige geschenken op.

VEEL TALENTEN Iedere muziekgroep levert in het verhaal een eigen bijdrage zodat het gehele kerstconcert uiteindelijk één verhaal is. Naast de gezelschappen is er voor het concert ook inzet van een groot aantal andere vrijwilligers voor het geluid, licht en de begeleiding van het publiek. Clementine van Esveld is blij maar ook een beetje trots op de samenwerking: ,,We zijn een klein dorp, maar met veel talenten. Dat is toch mooi. Zonder al die mensen achter de schermen redden we het niet. Er is een nieuwe geluidsinstallatie en het beeldscherm in de kerk is beter opgesteld. De mensen die daarvoor zorgen dragen het concert ook."

Er is een voorprogramma voor het hoofdprogramma dat tot ongeveer 21.00 uur duurt. ,,Het loopt door," zegt Van Esveld, ,,er is geen pauze, maar na afloop kunnen mensen nog even napraten met een glas glühwein.

De toegang is gratis, maar een bijdrage wordt gewaardeerd.
 

Sint Jozefkerk Achterveld
Zaterdag 14 december
Sint Jozefkerk Achterveld
Voorprogramma vanaf 19.00 uur
Aanvang concert 19.30 uur.