• Nederlandse en Vlaamse dichters verzamelen zich rond Hannie Rouweler (staand in het midden). Midden vooraan Gerhard te Winkel, ook uit Leusden.

    Dhr. Kos

Poëzie-uitgeverij Demer viert tienjarig bestaan

LEUSDEN De Leusdense poëzie-uitgeverij Demer heeft het tienjarig jubileum gevierd. Demer is het project van de Leusdense dichter Hannie Rouweler, die dertig jaar geleden debuteerde in de letteren. Dichters uit Nederland en België kwamen bijeen.

Gerhard te Winkel

Hannie Rouweler is een productieve dichter. Ze heeft in dertig jaar bijna veertig bundels geschreven, waaronder ook kort proza (verhalen). Ze heeft voorgedragen in onder meer Noorwegen, Vlaanderen, Ierland, Spanje en Schotland. Haar poëzie is vertaald in het Engels, Spaans, Roemeens, Frans en Noors.

Haar gedichten zijn uitgekozen voor veel bloemlezingen, onder meer door Gerrit Komrij en Hadaa Sendoo, een Mongoolse poëzieprofessor en bloemlezer. Hannie Rouweler heeft een enorm netwerk met dichters en organisatoren opgebouwd.

HARTELIJK ,,In het begin was ik weleens verbaasd als ze een verhaal vertelde over haar ervaringen met Vroman, Wigman, Nooteboom of Komrij", zegt één van de dichters uit haar fonds. ,,Nu weet ik dat ze bijna iedereen kent. Op weg naar het feest in Poëziecentrum Nederland in Nijmegen vertelde ze over de Dichter des Vaderlands van Noorwegen, met wie ze bevriend is. Het leuke is dat ze haar contacten gebruikt om haar auteurs te helpen. Ze is hartelijk en spontaan. Ze helpt graag."

GEPUBLICEERD Hannie Rouweler begon haar eigen uitgeverij, omdat haar toenmalige uitgeverij maar éénmaal in de drie jaar een bundel van haar wilde uitbrengen. ,,Ik had meer dan 300 gedichten in de la liggen. Ik wilde dat ze gepubliceerd werden. Iemand vertelde me dat ik zelf een uitgeverij kon beginnen en boeken uitgeven. Dat heb ik toen gedaan. Ik deed alle gedichten in de bundel."

Rouweler woonde toen in Vlaanderen. Ze bouwde in een razend tempo een fonds op met goede Vlaamse dichters. In haar Leusdense jaren kwam ze in contact met een nieuwe generatie Nederlandse dichters.

Demer is een kleine rivier in Vlaanderen. ,,Het is een mooi woord, dat ook goed in het Engels klinkt", legt Rouweler uit. ,,Een rivier stroomt en dat doet de uitgeverij ook. De rivier is kleinschalig en de uitgeverij ook."

SNEL BESLISSEN ,,Het plezierige aan Demer Uitgeverij is dat Hannie snel beslist. Bij andere uitgevers duurt het soms maanden voor je antwoord krijgt, als je al antwoord krijgt. Ze weet direct of ze een plan ziet zitten of niet. Als ik weer eens een wild idee heb, kan ze direct besluiten of ze het wil uitgeven. Ik ging een keer bij haar koffie drinken. We zaten te praten en kwamen op het idee om dichters, die we kenden een gedicht te laten schrijven over Gerrit Achterberg. Twee dagen later liep het project al. Het leverde een mooie bundel op", illustreert een van de dichters uit haar uitgeverij de prettige manier van samenwerken

VERZAMELBUNDELS Hannie Rouweler geeft een aantal keren per jaar thematische verzamelbundels uit, waarvoor ze zelf dichters uitnodigt gedichten te schrijven. De dichters vinden het plezierig om mee te doen aan dit soort bundels. Door deze houding trekt Demer actieve dichters aan, die druk zijn met projecten in Vlaanderen en Nederland. De dichters op het feest in Nijmegen schrijven toneelvoorstellingen, maken tentoonstellingen, geven cursussen, zetten tijdschriften op.

Wim van Til begon het Poëziecentrum Nederland. ,,Ik verzamelde poëzie. De verzameling wilde op een gegeven moment meer dan alleen mijzelf als gebruiker. Toen is het plan voor een studiecentrum ontstaan. Dat is vanaf 2014 gesitueerd in de bibliotheek in Nijmegen. En als het bestaat gaan mensen het gebruiken."

Hij gaf Hannie Rouweler 30 rode rozen, omdat ze 30 jaar geleden debuteerde als dichter. ,,Hannie heeft een grote passie voor poëzie." Hij leerde Rouweler kennen bij een poëziefestival in de Rozentuin in Groningen. Hij en Frans Brocatus bleven toen bij Rouweler logeren. ,,Het was geen optie om terug naar Brabant te reizen na een middag vol bier", grapt Brocatus.

KROONTJE Hannie Rouweler vroeg Amy de la Haye en Gerhard te Winkel op haar feest hun bundel "Zomerzotjes" te presenteren. ,,We waren aan het mailen en ineens ontstond het idee om een bundel samen te maken over gedoe in de liefde. We reageerden op elkaar. Het zijn leuke, herkenbare gedichten geworden", aldus De la Haye. Ze bezocht onlangs Rouweler voor het eerst. ,,Dat was een vrolijke ontmoeting. Hannie zette me spontaan een kroontje op."

,,Het is een hele prestatie om tien jaar lang een uitgeverij te laten draaien", zegt Wim van Til. ,,Hannie heeft dat toch maar mooi gepresteerd."

,,Het was mooi", zegt Rouweler die het het lastig vindt te zeggen wat poëzie voor haar betekent. ,,Elke dag iets anders." En dan: ,,Ik zit niet goed in mijn vel als ik niet schrijf."