• JDWA

Plannen voor drastische vernieuwing Korf

LEUSDEN Activiteitencentrum De Korf opende haar deuren in de zomer van 1981. De gemeente is eigenaar van het pand. Hoewel het centrum financieel bijna is afgeschreven denkt wethouder Albert Dragt niet over afbreken. ,,De sporters hebben de accommodatie ook in de toekomst nog hard nodig." Er liggen plannen klaar om De Korf grondig aan te pakken. In samenspraak met exploitant Alessandro Sciortino werkt architect Johan de Wachter aan een nieuwe uitstraling van het hele gebouw.

De Korf is een gebouw met veel functies. De meeste vierkante meters worden in beslag genomen door de sporthal. Een ruimte die geschikt is voor vrijwel alle binnensporten. Een vaste tribune biedt ruimte aan 150 toeschouwers. Wordt de uitschuifbare tribune ook gebruikt dan is er plaats voor het dubbele aantal kijkers.

De grote zaal met een podium is geschikt voor tal van activiteiten. Als de gehele zaal wordt gebruikt is er plaats voor 200 toeschouwers. Regelmatig treden er toneel- of muziekgezelschappen op en er worden congressen, vergaderingen, beurzen feesten en andere bijeenkomsten gehouden.

De Korf is vooral bekend om zijn bowlingbaan, die tegelijk met de opening in 1981 in gebruik werd genomen. Op dat moment werd ook de nog steeds bestaande Bowlingvereniging De Korf opgericht. Niet alleen de bowlingruimte beschikt over een bar. Bar-Grill Monet is vanaf de straatzijde bereikbaar. Barbecue en Grillrestaurant La Corbeille is daarnaast gevestigd.

De gemeente zou graag zien dat sport en horeca duidelijker gescheiden worden. Alessandro Sciortino is het daar helemaal daar mee eens en is bereid de helft van de kosten voor zijn rekening te nemen waar het gaat om de benodigde aanpassingen.

Johan de Wachter, van het gelijknamige architectenbureau, heeft ook de plannen voor de renovatie van de Hamershof gemaakt. De gemeente heeft hem opdracht gegeven om ook een plan uit te werken voor de Korf. Het ligt, wat hem betreft, voor de hand dat de buitenzijde harmonieert met de uitstaling van het straks gerenoveerde winkelcentrum. "De centrale ingang is op dit moment niet representatief, niet geschikt voor invaliden en voldoet niet aan de huidige eisen", aldus de architect.

De sportaccommodatie moet straks een eigen ingang krijgen en niet in een open verbinding staan met de horeca. Aparte toiletten voor de sporters en de toeschouwers zullen geplaatst moeten worden. Als alle suggesties worden uitgevoerd zijn de bezoekersstromen in de toekomst gescheiden en is er sprake van een efficiënt gebruik van de ruimte.

Er is ook een schatting gemaakt van de kosten die met de hele operatie gepaard gaan. Voor de 'buitenkant' is naar verwachting ruim 200.000 euro nodig. De aanpassingen die binnen plaats moeten vinden gaan ruim 400.000 euro kosten. De gemeenteraad kan nog voor het eind van het jaar een voorstel tegemoet zien.