• Naast Klompenpaden is de klompen avondvierdaagse bijzonder.

    Arnoud J Spaaij

Plan voor wandelgemeente: 'Leusden heeft veel te bieden'

LEUSDEN/ACHTERVELD Vele kilometers wandelpaden liggen er in Leusden. Er wordt al een jaar gewerkt aan allerlei plannen om het wandelaars op deze wandelpaden goed naar hun zin te maken. Dat moet leiden tot de benoeming van 'Wandelgemeente van 2017'.

Arnoud J Spaaij

 

Wandelkrant Te Voet roept jaarlijks één gemeente uit tot wandelgemeente van het jaar. Gemeenten in heel Nederland kunnen zich aanmelden om zich via een verkiezing te laten nomineren. Een jury van Te Voet beoordeelt uiteindelijk de laatste drie om zo tot één winnaar te komen. En die beoordeling gaat aan de hand van een imposante lijst van criteria. Initiatiefnemer Gerrit Kroeze en VVV-Leusden werkten in een commissie van zeven mensen de afgelopen anderhalf jaar aan oriëntatie en voorbereiding van wat uiteindelijk tot een nominatie moet leiden.

TITEL Gerrit Kroeze is enthousiast wandelaar. Hij loopt dit jaar voor de 44ste keer de Nijmeegse Vierdaagse. Toen hij met zijn idee bij de VVV kwam om Leusden te nomineren, viel dat in goede aarde. Engelie de Jong van de VVV zegt hierover: ,,Het doel is inderdaad de nominatie. Het gaat om die titel maar al zouden we alleen genomineerd worden en niet de titel krijgen dan is het nog altijd goed voor Leusden." De belangstelling van wandelaars voor de genomineerde gemeentes is doorgaans groot en bovendien zet de commissie in op het samenbrengen en presenteren van informatie over bestaande voorzieningen. De lijst die Kroeze en De Jong samen opnoemen is zeker zo imposant als de criteria die wandelkrant Te Voet hanteert. Allereerst is de verscheidenheid aan landschap in de gemeente bijzonder. Van de heide en bossen in Den Treek tot de weilanden en het beekdal bij Achterveld, het afwisselende landschap met onverharde paden is voor wandelaars belangrijk. Daarnaast zijn er al diverse themaroutes, bezienswaardigheden en veel voorzieningen. Engelie de Jong noemt er een aantal: ,,We kennen de Struintuin, de Asschatterkeerkade maar Leusden heeft ook veel horeca, diverse Rustpunten en drie TOP's - toeristische overstappunten - en een aantal landgoederen. ,,Gerrit Kroeze heeft al een paar routes op het oog die als pareltjes worden voorgesteld, mocht de jury van Te Voet naar Leusden komen om te wandelen.

KLOMPEN Kroeze weet dan ook dat Leusden een aantal opvallende wandelevenementen kent: ,,We hebben natuurlijk een aantal Klompenpaden en bijzonder zijn de struin- en midwinterwandelingen op boerderij Groot Zandbrink. En, Kroeze pauzeert even om het volgende te benadrukken, ,,naast de avondvierdaagse in Leusden is er in Achterveld de klompen avondvierdaagse." Een vernieuwde website en aansluiting bij een landelijke wandel-app moeten alle informatie presenteren. In juli wordt door de commissie overlegd met de wethouder. Hoewel de meeste informatie via VVV-Leusden in het plan wordt aangeboden moet de uiteindelijke aanvraag voor de nominatie door de gemeente gedaan worden. In september begint de procedure. Rond maart 2017 weet Leusden of het zich wandelgemeente van het jaar mag noemen.