• Poppenspeler Leo Petersen: ,,Ik ga het heel goed oefenen en doen wat ik altijd doe. -

    Privé

Petersen met Lejo langs Oranje route

LEUSDEN De 44-jarige Leo Petersen speelde als poppenspeler al in Tokyo en New York, maar op 27 april wacht voor hem een nieuwe uitdaging. Met zijn creatie Lejo mag hij voor het koninklijk huis zijn kunsten vertonen en dit gaat gebeuren in de Krankeledenstraat. ,,Ik zal best wat spanning krijgen en voelen als ik hoor dat ze bijna in de straat aankomen en ik mag optreden."

Jeroen van der Veer

Het is inmiddels 24 jaar geleden dat Petersen het poppetje bedacht waarmee hij nu bijna wereldberoemd is. Het concept is vrij simpel; twee ogen op de vingers en daarmee de harten van geïnteresseerden veroveren. De non-verbale scenes van Lejo zijn over de hele wereld te bewonderen en in Nederland maakte Petersen vooral naam doordat Lejo in Sesamstraat verscheen.

OVERAL TER WERELD ,,Toen ik hiermee begon, dacht ik dat het een leuke bezigheid zou zijn voor de woensdagmiddag", aldus de bescheiden vader van twee kinderen. ,,Het is echter heel hard gegaan en nu maak ik theatervoorstellingen en video's."

Daar drukt de inwoner van Leusden zich nog voorzichtig uit. Wat begon als iets kleins, is bijzonder groot geworden. Op veel plaatsen in de wereld heeft Petersen al mogen spelen, maar pronken doet hij liever niet met die staat van dienst. Petersen wil letterlijk en figuurlijk de ogen van Lejo laten spreken. ,,Weet je wat het is", zegt hij nuchter. ,,Of ik nou in Tokyo of in Nederland speel; het is allemaal hetzelfde. Het gaat mij om de interactie met het publiek en dan maakt het niet uit waar het is."

HOLLANDSE NUCHTERHEID Het grote voordeel hiervan is dat Lejo niet spreekt en daardoor overal getoond kan worden. Met zijn non-verbale contact en gemaakte muziek op de achtergrond krijgt Petersen hele zalen muisstil en straks mogelijk ook het koninklijk huis. ,,Toen ik hoorde dat zij hierheen kwamen op Koningsdag, heb ik de gemeente gemaild met de vraag of ik iets voor ze kon betekenen. Het grappige is dat burgemeester Bolsius mij al in gedachte had en zo is het tot stand gekomen."

Inmiddels krijgt Petersen diverse interview-aanvragen en ook de nationale televisie wil zijn verhaal weten. Het hoort er allemaal bij, weet ook de bedenker van Lejo. ,,Ik sta liever niet op de voorgrond. Hollandse nuchterheid, denk ik. Maar ik moet eerlijk bekennen dat dit allemaal wel erg leuk is. Voor eventjes."

PLEZIER Toch begint de spanning toe te nemen, merkt hij. Het is tot op heden nog niet helemaal bekend wat Petersen mag doen in het smalste straatje van de route, maar hij verwacht dat het een Koninklijke variatie op één van zijn bestaande scènes wordt. ,,Het wordt gewoon een hele mooie ervaring. Ik krijg leuke reacties sinds bekend is dat ik een rol heb tijdens Koningsdag, en vooral mijn familie is erg trots. Of ik spanningen heb? Mwa, dat niet. Ik ga het heel goed oefenen en doen wat ik altijd doe. Dan moet het toch goed gaan komen. Het wordt vooral een dag waarop ik hoop dat iedereen veel plezier gaat hebben."