• Henriëtte van Breukelen

Persoonlijk bedankje van Poetin voor Amersfoorter Remco Reiding

LEUSDEN De Stichting Russisch Ereveld is verheugd met de persoonlijke bedankbrief en onderscheiding die Remco Reiding op 9 mei heeft ontvangen van de Russische president Vladimir Poetin. In deze brief spreekt het Russische staatshoofd zijn erkentelijkheid uit voor het werk van Reiding.

De Amersfoortse onderzoeker slaagde er in de afgelopen achttien jaar in om Russische nabestaanden van Sovjetsoldaten die begraven liggen op het ereveld in Leusden op te sporen. De brief werd na de jaarlijkse herdenking uitgereikt door de ambassadeur van de Russische Federatie in Nederland, Roman Kolodkin.

Van de 865 oorlogsslachtoffers die op het ereveld begraven liggen, komt iets meer dan de helft uit wat thans Rusland wordt genoemd. De overigen zijn geboren in landen die in de Tweede Wereldoorlog nog tot de Sovjet-Unie behoorden, maar inmiddels zelfstandig zijn. Zo heeft Reiding namens de Stichting Russisch Ereveld niet alleen in Rusland maar ook in landen als Georgië, Kazachstan en Oekraïne tientallen families opgespoord. De stichting houdt zich bezig met de opsporing en het grafbezoek van nabestaanden van in Leusden begraven oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie. Tevens bekommert de stichting zich om hun nagedachtenis. De stichting is een algemeen nut beogende instelling zonder enig politiek doelmerk.