• Vrijwilligers en ondernemers uit de wijk in de nieuw ingerichte ruimte Het Lab.

    Mariska Stehouwer

Het Lab voor wijkbewoners

'Unieke samenwerking'

LEUSDEN Burgemeester Bouwmeester en wethouder Van Beurden openen zaterdag 2 november Het Lab aan het Maximaplein 7. ,,Een unieke samenwerking tussen verschillende partijen", geeft de enthousiaste voorzitter van wijkvereniging Leusden ZeT Martijn Kleppe aan.

Mariska Stehouwer

Het Lab is een ruimte in MFC Antares op de eerste verdieping boven Maxima's. Deze ruimte wordt door Woningstichting Leusden verhuurd en het beheer is in handen van de exploitanten van buurtrestaurant Maxima's Daan de Man en Paul van der Spaa. De ruimte werd al gebruikt door vrijwilligers van Leusden ZeT voor diverse activiteiten voor wijkbewoners zoals een drone workshop. De wijkvereniging is groeiende en zo ook het aantal activiteiten dat door wijkbewoners wordt geïnitieerd. Kleppe: ,,Voor al deze activiteiten wilden wij graag een 'eigen' ruimte creëren in Antares. Aangezien alle ruimtes in Antares verhuurd moeten kunnen worden aan andere partijen heeft er veel overleg plaats gevonden tussen de WSL, Maxima's en de wijkvereniging over wat de mogelijkheden waren en wie zorg droeg voor de uitvoering. Samen met vrijwilligers, een aantal ondernemers uit de wijk en een bijdrage van de gemeente Leusden is het ons gelukt om de ruimte functioneel in te richten voor elke gelegenheid. De banken en kasten zijn verrijdbaar zodat alles makkelijk verplaatsbaar is. Gordijnen zijn opgehangen zodat we de ruimte ook kunnen gebruiken voor de filmavonden en binnenkort start de eerste CoderDojo in Het Lab."

TECHLAB De wijkvereniging is twee jaar geleden opgericht door een aantal enthousiaste wijkbewoners die graag wat meer activiteiten in de wijken Leusden-Zuid en Tabaksteeg wilde organiseren om zo voor meer reuring en verbinding te zorgen. Kleppe was één van de initiatiefnemers en had als stip op de horizon een TECHlab te realiseren. Met de eerste CoderDojo gepland op 23 november, minecraft workshops als ook het bouwen van je eigen drone workshop is er al veel gerealiseerd. ,,Maar we zijn er nog niet. Het mooiste zou zijn als Het Lab wekelijks open is. Hiervoor hebben we nog wel wat vrijwilligers nodig als ook (oudere) laptops en een 3D-printer, die zouden een mooie aanvulling zijn om jeugd, maar ook ouderen kennis te laten maken met nieuwe technieken."

OPEN HUIS Om de opening van Het Lab te vieren wordt er zaterdag 2 november tussen 14.00 en 17.00 uur een open huis georganiseerd. Om 14.30 uur is de officiële opening van de ruimte. Wijkbewoners en andere geïnteresseerden kunnen gratis deelnemen aan creatieve workshops van het CreaZeT inloop atelier en een schaaksimultaan of een virtual reality bril ervaren. Kinderen kunnen samen hun eigen Lab of een nieuw schoolplein bouwen in Minecraft of met 15.000 legoblokjes bruggen en bouwwerken.

Wie iets wil organiseren in Het Lab als onderdeel van Leusden ZeT kan een berichtje sturen naar info@leusdenzet.nl. Wie zelf iets wil organiseren kan de ruimte huren via maximasleusden@gmail.com.