• De situatie is onder controle volgens Beweging 3.0.

    Arnoud J Spaaij

Griep velt bewoners 't Hamersveld

LEUSDEN Afgelopen weekeinde verspreidde een buikgriepvirus zich zo snel in wooncentrum 't Hamersveld dat Beweging 3.0 de toegang tot delen van het wooncentrum heeft beperkt.

Arnoud J Spaaij

Met briefjes op de deuren worden bezoekers gewaarschuwd. En ook op diverse andere manieren heeft Beweging 3.0 bekend gemaakt dat in het zorg- en wooncentrum 't Hamersveld in Leusden buikgriep is uitgebroken. Sinds zaterdag zijn er 19 gevallen van buikgriep geconstateerd waarvan 11 bewoners.

Om verder verspreiding te voorkomen is een zogenaamd protocol in werking getreden. Dat houdt in dat bewoners, bezoekers en personeel op enkele afdelingen beperkt toegang hebben of zelfs afdelingen niet zomaar kunnen verlaten. Elders zijn ook maatregelen zoals extra handen wassen en ontsmetten ingegaan en wordt bezoekers aangeraden mondkapjes te dragen.

Volgens Beweging 3.0 is de ontstane situatie nu onder controle. Snelle en doeltreffende maatregelen moeten leiden tot een spoedige terugkeer van een normale situatie. Vooral omdat Beweging 3.0 zich realiseert dat de maatregelen lastig kunnen zijn.

Buikgriep kan heftig verlopen en zeer ongemakkelijk zijn. Volgens een betrokken arts is een dergelijk virus niet uitzonderlijk of erg bijzonder. De maatregelen zijn min of meer standaard en vooral preventief om erger te voorkomen. "Erg besmettelijk. Het is een virus. Het lijf 'ruimt het eigenlijk altijd zelf op'. En het duurt vaak maar een paar dagen. Maar voor kwetsbare ouderen is het wel gevaarlijk omdat het tot uitdroging kan leiden en soms dan tot overlijden. Zeker als het bovenop een aantal andere kwalen komt."

Op andere locaties van Beweging 3.0, zoals in Sint Joseph in Achterveld, is de besmetting in 't Hamersveld ook bekend maar daar zijn momenteel nog geen zieken.