• Een EHBO-cursus wordt afgerond met een examen waarbij een diploma kan worden behaald. In oktober start een nieuwe cursus.

    Arnoud J Spaaij

EHBO ook in huis noodzaak

ACHTERVELD Op de EHBO-vereniging in Achterveld wordt regelmatig een beroep gedaan. Leden zijn op menig evenement in de omgeving paraat voor de eerste handelingen in bijzondere situaties. Daarvoor leidt de vereniging zelf mensen op.

Arnoud J Spaaij

Maar wie het idee heeft dat een EHBO-er alleen maar van nut is op evenementen vergist zich. Kennis om goed en kordaat te kunnen handelen bij ongelukken is minsten even belangrijk in en om huis. Elk jaar zijn duizenden mensen het slachtoffer van een groot of klein ongeluk in huis. Velen maken een misrekening bij het klussen in huis of kinderen komen in de problemen bij het spelen. En precies op dat soort momenten is een EHBO-er in huis van groot belang. Kinderen onder de vijf jaar zijn, samen met de groep 70-plussers, de belangrijkste slachtoffers van dikwijls ernstige ongevallen. Dus ouders met opgroeiende kinderen kunnen hun voordeel halen bij een cursus van de EHBO-vereniging.

Begin oktober start er een nieuwe EHBO cursus bestaande uit twaalf dinsdagavonden. De cursus loopt van 29 oktober tot 18 februari.

De cursus behandelt basale kennis over het menselijk lichaam. Daarnaast is er aandacht voor reanimeren en het gebruik van een AED. Overigens kent de EHBO-vereniging ook een aparte reanimatiecursus van twee avonden.

Een behaald EHBO-diploma is geldig voor twee jaar die verlengd kan worden middels een toetsing. Met het behaalde diploma komen gelijk de herhalingsavonden met interessante onderwerpen in het vizier. Ook een EHBO-diploma dat behaald is bij een andere vereniging of organisatie kan via de EHBO in Achterveld worden bijgehouden. En voor de kosten hoef je het vaak niet te laten want veel zorgverzekeraars vergoeden een deel van de cursuskosten bij een aanvullende verzekering.

De cursussen die worden verzorgd, worden zowel aan volwassenen als aan kinderen gegeven. Vanzelfsprekend door deskundige docenten.

Voor veel evenementen in het dorp zijn EHBO-ers nodig. Evenementen waar iedereen plezier van heeft of kan hebben. Als EHBO-er kan je hieraan een bijdrage leveren, waardoor alles door kan blijven gaan. Overigens is het niet verplicht na het volgen van de cursus om je als vrijwilliger op te geven voor dergelijke inzet.

Een diploma geeft ook toegang tot de herhalingsavonden waar vaak aandacht wordt besteed aan speciale onderwerpen en waar soms een gastdocent wordt uitgenodigd. En natuurlijk is dat ook het moment om van en met elkaar als leden van de EHBO-vereniging kennis te delen.

Het lidmaatschap bij de EHBO-vereniging in Achterveld kost 3 euro aan contributie per jaar. Daarin zitten ook de kosten van alle herhalingscursussen.

De kosten van de EHBO-cursus die de komende maanden wordt gegeven bedragen 175 euro. De reanimatiecursus kost 50 euro.

Bij beide cursussen geldt dat de kosten ook de koffie of thee, een lesboek en het certificaat omvatten.

Opgeven bij Corrie van den Hengel via e-mail avdhengel@hetnet.nl of telefoonnummer 06-46555762.