• Burgemeester Bouwmeester en voorzitter Christine Vermeulen van Stichting De oude Bieb onthulden het bord.

    Arnoud J Spaaij

'Oude Bieb' weer in functie

ACHTERVELD 'De oude Bieb' is officieel geopend. Burgemeester Bouwmeester onthulde vorige week een bord met daarop de naam. De voormalige kleuterschool, peuterspeelzaal en bibliotheek heeft weer een functie.

Arnoud J Spaaij

Enkele jaren geleden verhuisde de Openbare Bibliotheek van de Walter van Amersfoortstraat naar een ruimte in obs 't Startblok. Daarmee kwam het pand, dat in de jaren '60 werd gebouwd als kleuterschool en waarin de bibliotheek jaren lang gevestigd was, leeg te staan. Betrokken Achtervelders gingen in 2015 via een werkgroep in gesprek met gemeente Leusden om te voorkomen dat op de locatie een projectontwikkelaar een plan zou ontwikkelen. Gemeente Leusden wilde wel een sociale bestemming. Tijdelijk vestigde zich er een bedrijf met hergebruikte hulpmiddelen. Nu lijkt er een definitieve bestemming gevonden te zijn.

CENTRUM Stichting Klein Agteveld, King Arthur Groep en DAVA hebben gezamenlijk van het gebouw een multifunctioneel centrum weten te maken van waaruit jongeren, ouderen en anderen in de samenleving ondersteund kunnen worden.

BESTEMMING Lucas Koch, voorzitter van DAVA: ,,Het heeft twee jaar geduurd voor het tot stand is gekomen. Nu is het pand vrijwel energie neutraal en geschikt voor verhuur met kleine appartementen." Voor de kleine appartementen is er een aantal gemeenschappelijke faciliteiten. Via een aparte ingang kunnen de andere ruimtes worden bereikt waar activiteiten van DAVA en de King Arthur Groep plaatsvinden. Bovendien is het de bedoeling dat het een uitvalbasis wordt voor meer activiteiten. Koch: ,,Alle werkgroepen van DAVA hebben hier hun eigen honk. Elke dinsdag en donderdag is er de buurthuiskamer en daarnaast kunnen mensen zelf iets organiseren, bijvoorbeeld een schaakmiddag. Er zijn allerlei mogelijkheden."

JONGEREN Stichting Klein Agteveld ontfermt zich over de begeleiding van jongeren. Dat zijn voornamelijk Inge Evers-van Nimwegen en haar man Roy. Zij zijn al actief in de jeugdzorg en kunnen hun expertise hier inzetten. Van Nimwegen: ,,Er zijn zes studio's gemaakt voor jongeren tussen de 17 en 22 jaar ongeveer. En één voor een buddy. Er kunnen jongeren wonen die wat hulp nodig hebben op de weg naar zelfstandigheid. Voor financiën, hoe onderhoud je contacten met je netwerk en dat je een zinvolle dag besteedt, voor werk of school. De buddy vormt onze praktische ogen en oren." Het is gericht op jongeren die uit een problematische thuissituatie komen.

DEMENTIE King Arthur Groep is gespecialiseerd in zorg voor mensen met dementie. Die mensen wonen thuis en kunnen dan overdag naar het ontmoetingscentrum. Yolanda van Oosterwijk: ,,Dementie komt overal voor. Dus ook in Achterveld. Voor King Arthur Groep is dit inmiddels de zesde locatie waar we steun bieden. Dat is dagbesteding. Ze doen wat thuis niet lukt: koken, tuinieren, boodschappen doen."

De locatie is al in gebruik. Alles wordt bestierd door vrijwilligers in samenwerking met deskundigen vanuit bijvoorbeeld De Heelkom.