• Jaap Ketel en Piet van der Horn, initiatiefnemers van de Energie Coöperatie ValleiZon Leusden, kregen de gelegenheid om het dak van de Korf eens nader te bekijken.

    De Korf
  • De Korf
  • De Korf

Oprichters ValleiZon inspecteren dak De Korf

LEUSDEN ,,Wie zet er zonnepanelen op het dak van de Korf?" vraagt de gemeente Leusden. Dat past bij de ambitie van Leusden om meer duurzame energie in Leusden op te wekken en te gebruiken. ValleiZon heeft deze vraag beantwoord, door recentelijk een voorstel in te dienen voor plaatsing van deze panelen.

Jaap Ketel en Piet van der Horn, initiatiefnemers van de Energie Coöperatie ValleiZon Leusden, kregen de gelegenheid om het dak van de Korf eens nader te bekijken.

Deze Leusdense Energie Coöperatie in oprichting heeft een voorstel bij de gemeente Leusden ingediend om het dak van sporthal de Korf te voorzien van enkele honderden zonnepanelen.

EIGENAAR Deze zonnepanelen kunnen door inwoners van Leusden, die geen eigen zonnepanelen uit praktische, technische of esthetische overwegingen op hun dak willen plaatsen, via ValleiZon op de Korf geplaatst worden.

Zij zijn dan als het ware eigenaar van een aantal panelen, waarvan de elektrische stroom verrekend kan worden met hun eigen stroom verbruik. Dit noemt men salderen en is een toegestane methode, mits men in het zelfde postcodegebied of een aangrenzend postcodegebied in de gemeente Leusden woont.

DOELSTELLING ValleiZon heeft als doelstelling in een coöperatief samenwerkingsverband van betrokken Leusdenaren het zonder winstoogmerk realiseren en exploiteren van energieprojecten. Als de gemeente Leusden de plannen van ValleiZon goedkeurt dan zou dit project een start kunnen zijn van meerdere energieprojecten binnen de gemeente Leusden. Initiatiefnemer Jaap Ketel stelt dat er nog voldoende andere mogelijke beschikbare locaties in Leusden zijn, waarmee een groot deel van de Leusdense energievoorziening duurzaam opgewekt kan worden.

ZUINIG Piet van der Horn benadrukt het aspect van energiebesparing in het algemeen. ,,Als ik Leusden binnenrijd en zie het bordje 'Leusden Fairtrade Gemeente' dan denk ik: in Leusden moeten we niet alleen 'eerlijk' handelen, maar zijn we aan onze kinderen verplicht om ook 'zuinig' met de energie om te gaan."

Hij vervolgt: ,,Zonne-energie is in principe gratis. Laten wij als Leusdenaren daarom een goed voorbeeld geven zodat we ook een bordje op kunnen gaan hangen met daarop: 'Leusden Duurzame Gemeente'."

Meer informatie en vrijblijvend inschrijven via de website www.valleizon.nl.