Opgeruimd Leusden haalt recordhoeveelheid zwerfafval op

[LEUSDEN[ Afgelopen zaterdag hebben zo'n 20 vrijwilligers weer een deel van het Leusdense buitengebied ontdaan van zwerfafval. In totaal werden er 28 volle vuilniszakken verzameld.

Oorspronkelijk initiatiefnemer, Frans van Zaalen: "Eind 2011 begon ik met paardrijden in Scherpenzeel. Tijdens mijn ritten richting Scherpenzeel en terug bedacht ik op een gegeven moment om zwerfafval in het buitengebied op te gaan ruimen zodat het er tijdens de volgende rit mooier uit zou zien. Dit alles onder de noemer 'verbeter de wereld, begin bij jezelf'. In 2012 heb ik een oproep geplaatst via de website van de gemeente Leusden. En toen ontstond de (groeiende) groep Leusdenaren die nu tweemaandelijks op zaterdagochtend, gewapend met grijper en vuilniszak, het buitengebied intrekt om afval te verzamelen".

Het burgerinitiatief Burgers & Afval en Stichting De Groene Belevenis (voorheen De Schoolsteeg) hebben de krachten gebundeld onder de naam Opgeruimd Leusden. Naast een kersverse huisstijl is er tevens een meerjarenplan ontwikkeld om de hoeveelheid zwerfafval in de gemeente Leusden verder terug te dringen.

Coördinator Cindy Abeling: "We zijn als vrijwilligers erg blij dat we samen met De Groene Belevenis aan de slag kunnen en dat we met elkaar de komende jaren door kunnen werken aan een Opgeruimd Leusden".

Directeur van De Groene Belevenis Yvonne van Wordragen: "Samen met Burgers & Afval, de ondersteunende partners en natuurlijk Leusdenaren zelf gaan we het onderwerp zwerfafval de komende jaren actief aanpakken. Een schoner Leusden bereiken we eenvoudiger én met meer plezier mét elkaar".

Via onder andere www.opgeruimdleusden.nl worden alle ontwikkelingen, opruimacties, initiatieven en concrete resultaten gecommuniceerd.