• De tuinderij is een arbeidsintensief proces.

    Arnoud J Spaaij
  • Bestellingen klaarmaken.

    Arnoud J Spaaij
  • Bij de Spar in Achterveld is volop keuze.

    Arnoud J Spaaij

Op 't Oud Erf is het nu ook biologisch

ACHTERVELD Al eeuwen ligt boerderij 't Oud Erf in het stroomgebied van de Barneveldse beek die langs Achterveld naar de Eem loopt. 't Oud Erf is een klassieke boerderij waar de laatste jaren steeds meer nieuwe activiteiten zijn. Sinds kort ligt er ook een biologische tuinderij bij.

Arnoud J Spaaij

Min of meer verscholen achter de bossen, aan het einde van een kilometer lange oprijlaan en rustig ingebed tussen de graslanden ligt de bijna 1 hectare grote akker van Pieter Struyk. Aansluitend aan het erf van boerderij 't Oud Erf waar het gonst van de bedrijvigheid. Als we aankomen voor een rondleiding is boer Gerard van Esveld druk, hij verplaatst met een shovel enkele pallets. Aan de andere kant van het erf spelen kinderen achter het hek van zorgboerderij Flora. Een onafgemaakt beeld is de stille getuige van de activiteiten van een beeldhouwer die ook een werkplaats heeft op de boerderij. Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende activiteiten op 't Oud Erf. De boerderij is al generaties in het bezit van de familie Van Esveld en vorig jaar ontstond het idee om er een tuinderij te beginnen.

,,Vorig jaar groeide er nog mais", vertelt de zesentwintig jarige Pieter Struyk. ,,Mijn vriendin is een nazaat van de familie Van Esveld, zo ontstond het idee eigenlijk om op deze boerderij te starten met een tuinderij." De locatie mag dan min of meer een gevolg zijn van de oude familiebanden, Pieter is op zijn leeftijd een opvallende ondernemer. Een biologische tuinderij is geen bedrijf dat je veelvuldig tegenkomt en al helemaal niet met een zo jonge ondernemer. ,,Ik wilde op m'n zesde al boer worden", verklaart Struyk.

Hij groeide op in Amersfoort waar hij in de ruim bemeten tuin van zijn ouders al een beetje kon keuterboeren met zijn eigen schapen. Later was zijn opleiding Agrarisch Ondernemerschap in Dronten aan de Landbouw Hogeschool dan ook vanzelfsprekend. In Wageningen studeerde hij af aan de universiteit in bos- en natuurbeheer maar eigenlijk legde Pieter de basis in zijn vrije tijd. ,,Op mijn vijftiende ging ik al werken op een boerderij met melkgeiten. Boerderij Breevoort in Hoogland werd zo'n beetje mijn basis", zegt Pieter. ,,Ik kom er dan ook nog steeds." Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo bedacht Pieter een aantal plannen om als boer aan de slag te kunnen gaan. ,,Graag had ik ook agrarisch natuurbeheer in combinatie met landbouw willen doen maar die kans ging aan mij voorbij. Ik ontwikkelde ook nog plannen voor landgoed Coelhorst in Hoogland. Maar dat wordt waarschijnlijk verkocht aan een particulier." De start van zijn biologische tuinderij is dus duidelijk geen opwelling. Dat blijkt ook wel als we tussen de gewassen doorlopen. De kennis die hij tentoonspreidt is opmerkelijk. En de ideeën achter het bedrijf zijn grondig.

YOGHURTBAKJES Twee grote kassen van acht bij dertig meter aan de zuidkant van de tuinderij zijn in gebruik voor tomaten en andere kwetsbare planten. Verschillende rassen tomaten torenen langs touwtjes naar de hemel van de kas. De moderne klimaatbeheersing roept weinig associatie op met een biologisch bedrijf maar: ,,Een biologisch bedrijf mag niet bijverlichten en/of verwarmen en de planten moeten - ook in de kas - in de volle grond staan", verklaart Pieter.

,,We mogen onszelf nu nog geen biologische tuinderij noemen. Dat duurt nog twee jaar. Wel zijn we al helemaal aan het werk volgens de richtlijnen die horen bij een biologische tuinderij. We hebben audits van stichting Skal waarbij controle wordt uitgevoerd op de leveranciers van ons zaad en pootgoed, de oorsprong van de gebruikte mest en tal van andere zaken. Een product is alleen biologisch als de hele keten biologisch is." Stichting Skal controleert de biologische productie in Nederland en is daartoe aangewezen door de overheid. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn uiteraard ook uit den boze in de biologische landbouw. Maar Pieter gaat verder dan dat. Sommige planten levert hij weer uit in gebruikte yoghurtbakjes die de klanten zelf aanleveren. Dat is de optimale vorm van hergebruik.

DIERENTUIN Van de kassen belanden we tijdens de rondleiding bij de aardbeien. ,,Er staan vroege en late soorten", legt Pieter uit. ,,Op die manier kan ik over een lange periode aardbeien leveren." Het is een methode die op tuinderij 't Oud Erf veelvuldig wordt toegepast. Al is het in het eerste jaar ook een keer mis gegaan. Een royaal bed met doorgeschoten rode sla staat nog tussen de andere goed geproportioneerde sla. Maar niets gaat overstuur op een biologische tuinderij: ,,De dierentuin heeft er nog steeds wat aan", lacht Pieter. Naast vroege en late soorten valt het op dat Pieter een grote variëteit heeft aan soorten en ook nog eens veel minder bekende gewassen.

,,Voor een deel is dat ook een eigen keuze maar we verbouwen ook veel voor klanten op wens. We kweken dus speciaal voor restaurants, bars en speciale productiebedrijven. We hebben diverse pepers en bepaalde soorten zijn voor verschillende klanten. Sambal Bert gebruikt mijn pepers", zegt Pieter met enige trots. Dat Amersfoortse bedrijf heeft een succesvolle eigen sambal. Niet voor de hand liggende gewassen dus als: lupine, zwarte vleestomaat en gele zoete puntpaprika. En diverse chefs laten door Pieter niet alleen specifieke groeten kweken maar ook kruiden. Afzet van het biologische product lijkt geen probleem. ,,We verkopen niet aan particulieren vanuit de tuin. Verschillende winkels in de omgeving hebben een uitgebreid assortiment van ons, al kan dat per verkooppunt verschillen. De Spar in Achterveld heeft zelfs een heel schap rijkelijk gevuld met groenten van 't Oud Erf. In de landwinkel van boerderij 't Riet willen we op korte termijn ook onze groeten uitleveren." Veel bedrijven dus in de omgeving. Dat past natuurlijk ook in de biologische gedachte van de producten: maak en koop lokaal in plaats van oer Hollandse producten die gekweekt zijn in verre landen.

 

KIPPEN Tussen de bedden ligt een stukje grond met een pipowagen erop. Er omheen scharrelen enkele tientallen bruine legkippen. ,,Ja, ook voor de eitjes maar vooral ook voor de bemesting", zegt Pieter. Door het stukje waarop de kippen gezellig rondlopen telkens te verplaatsen wordt iedere keer een ander deel van de tuinderij omgekrabt, bemest en zorgvuldig door de kippen ontdaan van kwaadwillende insecten. Dat zijn nog eens vrije uitloopkippen.Plannen voor de toekomst heeft Pieter nog genoeg.

,,Ja, ik wil dit nog jaren doen", beaamt hij. ,,Ik ben nu vooral aan het investeren in de toekomst. Sommige gewassen test ik uit. Hoe het zich ontwikkeld, of ik het eventueel zelf kan vermeerderen. Zaad is nogal duur soms dus daarmee kan ik veel besparen. Je ontdekt ook of bepaalde groenten succesvol zijn. Met bloemkool wil ik stoppen. Een paar rupsjes op een groene kool is niet zo erg maar in de bloemkool bederven ze de boel", zegt Pieter spijtig. Zijn interesse gaat ook uit naar snijbloemen. Het lijkt een heel andere discipline maar volgens Struyk valt dat nog wel mee. Een wederom is diversiteit in zijn bedrijf een belangrijke reden om met bloemen succesvol te willen zijn. En er is meer voor de toekomst maar alles op zijn tijd, aldus de tuinder. Het zijn lange dagen op de tuinderij. Van 7.00 uur tot half 17.30 uur is Struyk doorgaans op de akkers te vinden. Het is momenteel flink aanpoten op het nieuwe bedrijf. De tuinderij is sowieso seizoengebonden.

,,Dat klopt, ik ben nu fulltime bezig. Vanaf vorig jaar oktober ben ik zzp-er. Het geeft me de gelegenheid om buiten de tuinderij in de lammertijd te helpen bij andere bedrijven. Dat vind ik ook prima. Heerlijk zelfs want het is iets dat ik al jaren gedaan heb." De verleiding om er iedere dag de hele dag te zijn is groot maar op woensdag en zaterdagmiddag tijd maken voor zijn vriendin Juliëtte vindt Pieter ook belangrijk. Met haar studie communicatie is ze de drijvende kracht achter alle publiciteit rondom 't Oud Erf. ,,Juliëtte zorgt voor de website, social media en andere techniek. Dat is niet zo mijn ding", bevestigt Pieter. Het is duidelijk, Pieter staat liever op het land.

Meer informatie via: www.ouderf.nl of social media.