• Dankzij de Vrienden van St. Joseph kunnen ouderen in Achterveld een ritje maken met de riksja.

    Vrienden van St. Joseph

Op de riksja door het dorp

ACHTERVELD Stichting Vrienden van Sint Joseph mobiliseert al jaren de bewoners van het Achterveldse zorgcentrum met doorgaans recreatieve middelen. Fijne faciliteiten, waar al rustend van kan worden genoten. Nu is daar een combinatie van alles, een riksja.

Arnoud J Spaaij

Wie bij een riksja het beeld heeft van een rank tweewielig karretje dat wordt voortgetrokken door een hard werkende Indiër die enkele passagiers met bagage vervoert, moet dat beeld wel even bijstellen. Een moderne riksja is een soort bakfiets met alle hoogwaardige technologie die door de fietsenindustrie is ontwikkeld.

COMFORTABELE BANK ,,Dat is een van de redenen dat we deze riksja voor de bewoners van het huis hebben aangeschaft", zegt de voorzitter van stichting Vrienden van Sint Joseph, Co de Groot. ,,De riksja is voorzien van een comfortabele bank aan de voorkant, prima geveerd en heeft uitstekende remmen. Bovendien zit er elektrische ondersteuning op." Natuurlijk moet je wel zelf trappen. ,,Dat geldt dan voor de begeleider die de riksja bestuurt en natuurlijk niet voor de bewoners die als passagier meegaan."

VRIJWILLIGERS Een kleine vaste groep vrijwilligers uit Leusden en Barneveld kan op de riksja rijden, legt De Groot uit. ,,Als het mooi weer is wordt daar gretig gebruik van gemaakt. We hadden al dergelijke mogelijkheid, maar deze riksja is een veel betere optie. Er is naast de riksja ook nog een duofiets waar beide fietsers op moeten trappen", vertelt hij.

FINACIERING De riksja is al even in gebruik, maar werd afgelopen maandag officieel overgedragen aan de vestiging van Beweging 3.0 die de faciliteiten in het zorgcentrum in Achterveld beheert. ,,De aanschaf konden we doen als Vrienden van Sint Joseph", legt De Groot uit. ,,Omdat we ook financiering kregen vanuit het Fonds voor Samenlevingsinitiatieven van gemeente Leusden en uit het fonds van Beweging 3.0, Waardigheid en Trots. We hebben de riksja lokaal gekocht. Dat past bij onze stichting die voor het huis in Achterveld en de bewoners regelmatig voorzieningen realiseert die op geen andere manier tot stand kunnen komen."

Vrienden van Sint Joseph zorgde onder andere voor een terras bij de hoofdingang van huize Sint Joseph, een jeu de boulesbaan, zitbankjes en heel veel andere extra's.

AANSCHAF De aanschaf van de riksja is voor de hand liggend. ,,Als aan de bewoners gevraagd wordt waar ze veel plezier aan beleven is dit steevast een ritje met de riksja", zegt De Groot. En hoewel menig bewoner erg kan genieten van het terras komen veel mensen die in het huis wonen vaak ook niet veel verder dan dat terras, het grasveld of nog een rondje met een rolstoel. Met de riksja is dat nu anders. Daarmee kunnen ze niet alleen de wijde wereld in maar ook echt van de buitenlucht genieten zonder daar zelf een grote inspanning voor te hoeven doen. Achterveld en de omgeving liggen hiermee aan hun voeten.