• Netty van Herwaarden: ,,Mijn lijfspreuk? Er komt vaker een engel op je pad, dan je denkt.”

    Marcel Koch

Op de man af: 'De kerk ervaar ik als rustpunt'

LEUSDEN Netty van Herwaarden is van de muziek. Ze zingt in een gospelkoor en mag graag naar popconcerten. Maar ze is ook van de kerk. De Leusdense ervaart de kerk als haar rustpunt.

Marcel Koch

Leeftijd: 38

Woonplaats: Leusden

Burgerlijke staat: Getrouwd met Marco, samen twee kinderen: Ruben (12) en Floor (7).

Beroep: Werkzaam in het Prinses Máxima Centrum, voor kinderoncologie.

Kun je iets vertellen over je werkzaamheden? Ik werk als begeleider van de KinderAdviesRaad. Dat is een raad met survivors van kinderkanker, in de leeftijd van 10 tot 20 jaar, die de raad van bestuur (on)gevraagd advies geven. Daarnaast ondersteun ik bij activiteiten en evenementen.

Hobby's: Ik zing sinds twee jaar in gospelkoor Testify. Hoe moe ik soms ook ben, na een repetitie-avond kom ik vol energie thuis. Heerlijk zingen vanuit mijn hart. We hebben een dirigent die stimuleert een stapje verder te gaan dan je durft, wat ervoor heeft gezorgd dat ik laatst een solo heb gezongen tijdens een uitvoering. Nooit gedacht dit te doen. Sterker nog, het smaakt zelfs naar meer. Wandelen doe ik ook graag.

Hoeveel uur per dag besteed je aan social media? Inclusief WhatsApp, een half uur maximaal, hoop ik.

Prettigste moment van de dag? Einde dag als iedereen veilig thuis is.

Wat zou je graag doen, maar heb je nog nooit gedaan? De Wild Atlantic Way in Ierland wandelen of de Scotland Way in Schotland. Ik ontspan lastig en met wandelen lijkt spanning zo van me af te glijden. De wandeltocht in Ierland heeft mijn voorkeur. Ik ben dol op Ierland. Ruimte, veel rust, door elke bocht een nieuw fascinerend landschap, charmante mensen, schapen en bier.

Met welke beroemdheid zou je een keer willen uit eten? Marcus Mumford, de leadzanger van de Britse folkrockband Mumford & Sons. Ik zou hem dan korte vragen stellen, waarna hij hopelijk lang van stof is.

Want? Zijn geweldige stem natuurlijk. En dan maar hopen dat wat eruit komt net zo interessant is als zijn liedteksten.

Lijfspreuk? Er komt vaker een engel op je pad, dan je denkt.

Wat is je definitie van geluk? Te vinden in alledaagse kleine dingen en is er altijd.

Bijvoorbeeld? Een zus die haar broer ongevraagd helpt, een broer die zijn zus uit het niets knuffelt, een knipoog van manlief, een mereltje die even aanhaakt tijdens de lunch in de tuin, hard meezingen met de autoradio.

Welk geloof hang je aan? Ik ben actief lid van de Protestantse Gemeente Leusden. De meeste zondagen zijn mijn dochter en ik te vinden in de Dorpskerk.

Hoe belangrijk is de kerk in je leven? Belangrijk. Ik geloof dat God mijn leven aanstuurt. De kerk is voor mij een fijne manier om dit te beleven met mensen die dat geloof delen. Ik ervaar de kerk als rustpunt.

Waar geef je los van de noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Weekendjes weg, uit eten, theater, concerten.

Wat is je laatste concertbezoek? David Gray, afgelopen mei. Mijn muzieksmaak heeft lang niet altijd overlap met die van Marco, maar je doet ons beiden een groot plezier met iets van David Gray. Een rasmuzikant die veel verschillende instrumenten bespeelt en fantastisch zingt. We hebben zelfs een keer een roadtrip door Ierland compleet omgegooid vanwege een optreden van hem in Galway. Ik krijg nog kippenvel als ik aan die avond denk.

Welke tv-programma wil je niet missen? Floortje naar het einde van de wereld.

Want je houdt van reizen? Jazeker. Er is nu niet zoveel ruimte voor, hoewel ik acht maanden geleden nog een goeie vriendin heb bezocht die naar Canada is verhuisd. Zijn we naar de Rocky Mountains geweest. We hebben elkaar precies twintig jaar geleden ontmoet toen we beiden een jaar door Australië reisden.

Met wie zou je weleens een dag willen ruilen? Met Ruben, onze zoon.

Waarom hij? Ruben heeft autisme in combinatie met een verstandelijke beperking. Hij lijkt heel veel te begrijpen, maar leeft in zo'n andere denkwereld. Daarnaast is hij heel beperkt in hoe hij zich kan uiten. Dikwijls denk ik: kon ik maar eens in zijn brein kijken, om hem nog beter te begrijpen.

Waar kan je je aan storen? Van post of telefoontjes met betrekking tot de zorg voor Ruben, die voor de derde keer over hetzelfde gaan. En ook aan hoe deze maatschappij mij voortdurend weet op te slokken. Wat zijn er veel keuzes die zorgen voor gehaastheid en to-do-lijstjes. Het voelt alsof ik vaak druk ben met de verkeerde dingen en dus verkeerde keuzes maak. Ik zou mijn kinderen zo graag 'vóór-leven' dat nee zeggen goed is, dat vooral niet alles hoeft. Dat is best lastig.

Wat mist Leusden? Ervaringsdeskundigheid rondom gehandicapten bij het daarvoor bestemde loket bij de gemeente. Er zou baat zijn bij meer inlevingsvermogen in de situatie om ouders en naasten (nog) beter tot hulp te kunnen zijn. Het gaat niet enkel en alleen om geld en middelen. Iemand aan de andere kant van de lijn die echt begrijpt hoe het kan zijn, kan net zo helpend zijn.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over je zeggen? Enthousiaste meid met haar hart op de tong. Eerlijk en betrokken. Grote interesse voor alle nevenactiviteiten op school en weinig concentratie voor de lessen zelf.