• Arnoud J Spaaij

Ooievaars gespot in Achterveld

ACHTERVELD Het is volop genieten voor de omstanders op en om het erf van Robert Kroeze in Achterveld. Sinds dit voorjaar is hij de gastheer voor een ooievaarspaartje. Op zijn land, boven de coniferen en taxusboompjes, torent pontificaal het nest van de broedende vogels.

Arnoud J Spaaij

 

Al enkele jaren worden steeds meer ooievaars gezien in de omgeving van Achterveld. Veelal in de weilanden of langs de kant van een sloot. De vogels zijn kritisch als het gaat om een de plek voor een nest, voedsel en dus het gebied om te foerageren. Op redelijk wat plaatsen proberen eigenaren op hun erf met een wagenwiel op een paal ooievaars te lokken. Slechts zelden met succes. Robert Kroeze heeft de basis van het nest al in de winter van 2014 op 2015 ingericht en hoewel er een ooievaar begin 2015 een inspectie van het nest uitvoerde, bleef het nest verder leeg. De vreugde was daarom groot toen in april bleek dat een paartje de keuze heeft gemaakt in Achterveld neer te strijken.

 

PLANTENBAK Op een eikenhouten boomstam heeft Kroeze een oude plantenbak geplaatst. ,,Dat had ik vorig jaar al. En wat takken erin. Maar blijkbaar vond het vrouwtje het nest vorig jaar ongeschikt want hoewel het mannetje een poosje verwoede pogingen deed haar definitief hier neer te laten strijken, vertrokken beide weer.

Deze winter heb ik met een hoogwerker het nest voorzien van wat extra materiaal. Ik heb oude paardenmest gebruikt om het nest wat op te stoppen en met berken- en elzentakken kreeg de plantenbak meer vorm. Sinds eind april zitten ze te broeden."

 

VALK Aanvankelijk wist Kroeze niet veel van ooievaars, maar hij heeft zich ingelezen en inmiddels weet hij ook, puur door observatie van het romantische paartje, veel van de vogels. ,,Als er een valk in de buurt zit maakt een van beide zich helemaal groot op het nest. De ander komt dan uit het niets helpen om het nest te beschermen. Luid klepperend beschermen ze dan het nest."

KOMENDE JAREN Vlak voordat de krant een bezoekje brengt op locatie is de wisseling van de wacht. Beide toekomstige ouders broeden op de eieren. De rond een meter grote vogels met een  vleugelspanwijdte van wel twee meter, broeden ruim een maand waarna de jongen meer dan twee maanden op het nest worden gevoed beide ouders. Kroeze kijkt er naar uit. Bij de gedachte dat er straks een paar prachtige jonge ooievaars op zijn erf zitten wordt hij vrolijk. Zomaar verwacht je een paar ooievaars; de grapjes over de vruchtbare reputatie van de vogel liggen voor het oprapen. Maar omdat ooievaars meestal een paartje zijn voor langere tijd, zou het ook nog zomaar eens kunnen dat het huidige nest ook de komende jaren bezet is. ,,Dat lijkt me wel wat," zegt Kroeze, ,,misschien zet ik er nog wel een paar palen bij." Op de kwekerij van Kroeze is nog wel plek en het is ook een prachtig gezicht, de indrukwekkende vogels zo hoog op het nest.

Vanaf de weg is het nest nauwelijks te zien. ,,Toch stoppen er regelmatig mensen, sommigen met camera's en grote lenzen," zegt Kroeze, ,,en het is toch ook leuk dat anderen er zo plezier van hebben."