• Begraafplaats Rusthof.

    Begraafplaats Rusthof, waar het Ereveld ligt.

Ontmoetingsruimte op Rusthof 'uniek in Nederland'

LEUSDEN Volgens hen is het uniek in Nederland. De vrijwilligers, van de Vereniging Vrienden van de begraafplaats Rusthof, die elk weekend op de begraafplaats aan de Dodeweg de ontmoetingsplek Het Rustpunt bemannen. ,,Hier kunnen mensen, die een dierbare hebben verloren en het graf hebben bezocht, even bijkomen onder het genot van koffie of thee en indien gewenst een gesprekje", zegt voorzitter Ger Hogers.

Bert Vos

Volgens Hogers en penningmeester Esther Döll zijn er wel initiatieven als deze op andere begraafplaatsen, maar die worden commercieel uitgebaat. ,,Het Rustpunt bestaat nu tien jaar. We kwamen op het idee doordat we mensen hier op een bankje zagen zitten, terwijl ze best wel behoefte hadden om ergens rustig, met een kopje koffie erbij, bij te komen. En zo is het idee ontstaan voor deze bezoekersruimte. Wat wij doen is een luisterend oor geven, want soms zijn mensen verdrietig als ze het graf hebben gezocht en willen dan even praten met iemand. Maar dat hoeft niet natuurlijk niet. Alles is vrijblijvend."

GRAFRECHTEN De Vereniging Vrienden van begraafplaats Rusthof bestaat sinds 1990 en heeft 340 leden die per jaar minimaal zes euro lidmaatschap betalen. De vereniging is opgericht toen de gemeente van plan was de begraafplaats te privatiseren. ,,Dan zou het in commerciële handen vallen en dat wilden we niet", aldus Hogers en Döll. De vereniging behartigt de belangen van mensen die hier grafrechten hebben.

LICHTJESAVOND Andere zaken die tot stand zijn gebracht zijn onder meer: een bushalte op het terrein zelf, een veilige oversteekplaats voor fietsers en voetgangers bij de hoofdingang en een sculptuur ter herinnering aan de overledenen van wie het graf is geruimd. ,,Ook zijn we elk jaar actief aanwezig tijdens de lichtjesavond op Kerstavond, waar steeds meer mensen op afkomen en dat de laatste jaren flink is uitgebreid. Dan assisteren wij. Dat is echt een bijzonder gebeuren."    

KNUSSE KANTINE Het onderkomen, aan de zijde van het crematorium direct rechts voorbij de doorgang naar de begraafplaats, doet denken aan een knusse kantine met zijn lage plafond, ronde tafeltjes, rode stoelen, keukentje met espressoapparaat en een lectuurhoek.

VRIJWILLIGERS ,,Elke zaterdag en zondag hebben we hier dagelijks twee mensen, die als gastheer of gastvrouw optreden. Dat is dus een bezetting van vier voor elk weekend.

We hebben nu voor Het Rustpunt zestien vrijwilligers. Dat is eigenlijk te weinig voor het inroosteren. De meeste vrijwilligers staan hier een of twee keer per maand. Iemand die zich aanmeldt heeft een gesprek men ons en draait, als hij of zij door wil gaan, dan een eerste keer mee met een ervaren iemand. Het is erg leuk om te doen. De motivatie om zich bij ons aan te sluiten is vaak dat men dienstbaar wil zijn en iets wil betekenen voor de ander. Ook hebben we vrijwilligers die uit de uitvaartbranche komen of de zorg en hier affiniteit mee hebben", aldus de voorzitter.

Voor meer informatie en aanmeldingen: www.vriendenrusthof.nl.