• Lucas Koch, een van de drijvende krachten achter het sociale ontmoetingscentrum, en Christina Vermeulen, voorzitter van de Stichting Oude Bieb.

    Hans Veurink

Ontmoeten in de vernieuwde Oude Bieb

ACHTERVELD De leegstaande bibliotheek van Achterveld staat er wat verloren bij, maar zal een nieuwe bruisende plek worden voor sociale activiteiten. Leusden heeft groen licht gegeven voor een plan dat door dorpsbewoners zelf is ontwikkeld.

Hans Veurink

Na een verbouwing zal de Oude Bieb plaats bieden aan een dagopvang voor mensen met beginnende dementie, woonunits voor jongeren die hier begeleid kunnen wonen en een breed scala aan sociale activiteiten van de Initiatiefgroep DAVA: Door Achterveld Voor Achterveld.

VRIJWILLIGERS Lucas Koch, voormalig huisarts in het dorp, is een van de drijvende krachten achter de vereniging DAVA: ,,We willen dat kwetsbare mensen met plezier in ons dorp kunnen blijven wonen. Met een groep vrijwilligers hebben we zelf het heft in handen genomen om te zorgen dat de mensen naar elkaar omzien."

AUTOMAATJE De DAVA-groep ging meteen aan de slag en organiseerde een ruilbibliotheek, Single-cafés en een buurthuiskamer als ontmoetingspunt. Er zijn klusmaatjes die als vrijwilliger helpen bij allerlei klussen in en om het huis. En de vervoersdienst 'Automaatje' zorgt dat mensen die geen eigen vervoer hebben, door een vrijwillige chauffeur naar bijvoorbeeld het ziekenhuis of familie worden gebracht.

,,In Achterveld is er nog veel aandacht voor elkaar en we konden een vliegende start maken", vertelt Koch. ,,Maar we hebben wel een eigen honk nodig om dit goed te kunnen voortzetten. Daarom hebben we gezocht naar partners om dit op te kunnen zetten."

PARTNERS De partners werden gevonden in de King Arthurgroep, die zorg verleent aan ouderen met een dementie en het gezinshuis Achterveld, dat opvang biedt voor pleegkinderen in gezinshuizen. En een mogelijk honk was ook snel gevonden: de leegstaande oude bibliotheek.

COMBINATIE Christina Vermeulen is de voorzitter van de kersvers opgerichte Stichting De Oude Bieb: ,,Het is een prachtige combinatie die we hebben gevonden. Jongeren van 18 tot 21 jaar leren zelfstandig te wonen. Vrijwilligers zetten zich samen met professionals in voor mensen met dementie of dorpsbewoners die aanspraak zoeken in het buurthuis."

STEENTJE BIJDRAGEN De Stichting vindt het heel belangrijk dat ieder een steentje bijdraagt om het aangenaam te houden in het dorp. ,,Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk dat is. Toen mijn ouders hulp nodig hadden die ze in hun woonplaats Beilen niet konden vinden, zijn ze verhuisd naar Achterveld bij huize Sint Joseph. Ik was in de buurt, maar kon niet altijd voor ze paraat zijn met een drukke baan als gynaecoloog. Het is geweldig hoeveel hulp je dan in een dorp als Achterveld krijgt."

De gemeente Leusden ondersteunt het dorpsinitiatief en heeft 90.000 euro uitgetrokken voor het duurzaam maken van het gebouw. Daarnaast is er een krediet van de gemeente voor de verbouwingen. Naast bijdragen uit eigen bevolking, verdubbeld door het premieplan zoekt Koch nog naar bedrijven, fondsen en subsidies die ook een bijdrage willen leveren voor onder andere inrichting, minder valide voorzieningen en tuininrichting.

PLATTELANDSFONDS Daarbij is ook een aanvraag voor het Europese plattelandsfonds LEADER in voorbereiding. Dit fonds steunt initiatieven die 'van onderop' worden ontwikkeld in de regio Utrecht Oost. De plannen in Achterveld sluiten goed aan bij de doelstellingen van LEADER. Het verbeteren van de leefbaarheid in kleine kernen en op het platteland is een van de speerpunten.

De vrijwilligers van stichting DAVA hopen dat de opening van het sociale ontmoetingscentrum in 2019 kan worden verricht. Vermeulen heeft nog een oproep: ,,We hebben nog geen naam vastgesteld voor het nieuwe centrum. De Oude Bieb zou kunnen, maar iedereen die een andere suggestie heeft, kan die mailen naar voorzitter@doorachterveld.nl."

LEADER UTRECHT OOST LEADER is een Europees programma voor Plattelandsontwikkeling. LEADER ondersteunt innovatieve projecten die plaatsvinden op het platteland. Projecten die op vernieuwende wijze informatie overbrengen over natuur & landschap en de productie van voedsel en hierbij stad en platteland dichter bij elkaar brengen, komen in aanmerking voor een financiële bijdrage. Zie: www.o-gen.nl/LEADER.