• Bas Czerwinski

Onduidelijkheid na late verkiezingsuitslag gemeente Leusden

LEUSDEN In de gemeente Leusden is donderdagochtend, de dag na de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen, enige opschudding ontstaan door de late bekendmaking van de (voorlopige) uitslag. Een van de oorzaken van de late bekendmaking is een nieuwe procedure voor het tellen van stemmen.

Naast deze oorzaak had de late bekendmaking ook nog te maken met een onverwacht hoge opkomst en het feit dat er twee verkiezingen gaande waren. Volgens stembureau-voorzitter Rita van den Biggelaar is dit de halve waarheid. ,,Feit is dat er gewoon te weinig tellers waren voor twee goed bezochte verkiezingen. Opkomst lag overal hoger dan verwacht, niet alleen in Leusden", vertelt ze op haar Facebookaccount. Woordvoerder van de gemeente Wied Ruijssenaars legt uit dat de gemeente hier op dit moment niks over kan zeggen: ,,we waren niet bij elk stembureau aanwezig". 

EVALUATIE Wel gaf hij aan dat er een evaluatie plaats gaat vinden omtrent de gehele verkiezing, waarin ook het nieuwe telproces meegenomen zal worden. ,,Dit gaat op korte termijn gebeuren, met het oog op de Europese verkiezingen in mei", besluit Ruijssenaars.