• Wethouder Patrick Kiel liet zich niet kennen en trok het T-shirt van de protesterende leerkrachten over zijn schouders.

    Marcel Koch
  • Tientallen leerkrachten en sympathisanten voor het Huis van Leusden.

    Marcel Koch
  • Onderwijzend Nederland mist een duidelijke visie van de overheid en voelt zich geen topprioriteit.

    Marcel Koch

Leerkrachten: 'Wij zijn geen topprioriteit'

LEUSDEN Meester Dennis Anbeek van basisschool De Bongerd voelt zich geen topprioriteit. Juffen Daniëlle de Leeuw, Gerda Bokhorst (beiden De Holm) en Naomi Nijland (De Heerd) kennen het gevoel. Zij voerden woensdagmorgen, samen met tientallen Leusdense collega's, actie op de stoep van het Huis van Leusden.

Marcel Koch

De Leusdense klaslokalen bleven woensdag grotendeels leeg. De docenten staakten. Zij eisen structureel meer geld voor het basisonderwijs om de aanhoudende problemen (zoals hoge werkdruk) op te lossen.

De kwaliteit van het onderwijs staat onder druk, zegt Jolien Brouwer, directeur van basisschool De Holm en één van de initiatiefnemers van de Leusdense protestactie. ,,Onderwijs in Nederland mist in tegenstelling tot andere landen om ons heen, een duidelijke visie. Onderwijsminister Slob doet aan korte termijn politiek. We willen kinderen goed opleiden, zodat ze later in de maatschappij hun weg vinden, maar op de huidige manier wordt het steeds moeilijker om kwaliteit te leveren.''

Ook zou Brouwer graag willen zien dat er meer meesters voor de klas komen. ,,Ook in Leusden zijn ze jammer genoeg dun gezaaid. Op de Holm hebben we er niet één, dat vind ik een groot gemis. Voor zowel het team als voor de kinderen. Voor jongens zou het toch leuk zijn ook eens een meester voor de klas te treffen.''

De actie vond plaats in een gemoedelijke sfeer. ,,We willen ook graag uitdragen dat lesgeven een mooi vak is. We zijn gebaat bij een positief imago.'' De organisatie had op het plein flap-overs neergezet, waarop docenten geacht werden antwoord te geven op een aantal stellingen. Brouwer: ,,De uitkomsten sturen we op naar het ministerie van Onderwijs.''

Aan het eind van de actieochtend kreeg wethouder Patrick Kiel van Maeyke Wiggers, directeur basisschool De Rossenberg, een T-shirt uitgereikt met daarop de tekst: ik ben geen topprioriteit. De docenten spoorden Kiel luidkeels aan het T-shirt aan te trekken. Kiel liet zich niet kennen. Hij ontdeed zich direct van zijn jasje en trok het shirt over zijn schouders aan. Voor even voelde hij zich verbonden met alle meesters en juffen.

Arjen Lubach, presentator van het satirische tv-programma Lubach op Zondag, lanceerde zondag de slogan: ik ben geen topprioriteit. Hij refereerde daarmee aan premier Mark Rutte die eerder stelde dat het onderwijs topprioriteit te vinden.