• Een agent bij een boot die betrokken was bij een aanvaring op de Vinkeveense Plassen.

    ANP Petershotnews.nl
  • Agenten doen onderzoek bij een boot die betrokken was bij een aanvaring op de Vinkeveense Plassen.

    ANP Petershotnews.nl

OM eist acht jaar in speedbootdrama (update)

LEUSDEN De officier van justitie heeft dinsdag 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 51-jarige Arnoud H. uit Oosterbeek. H. heeft volgens het Openbaar Ministerie op de Vinkeveense plassen met een speedboot doodslag gepleegd op de Leusdenaren Johan Koetje en Ernst Noordijk.

Jurgen Swart

De slachtoffers voeren met twee vrienden op een sloep. De officier achtte ook een poging tot doodslag op de twee overlevende Leusdenaren bewezen. De dodelijke slachtoffers waren met hun vrienden een weekend op stap. Ze kenden elkaar al dertig jaar. Hun sloep werd overvaren door de speedboot van de verdachte. De verdachte was volgens de officier onder invloed van drank. Hij was naar een festival geweest. Volgens vrienden waren zij allemaal aangeschoten.

De meeste getuigen stellen dat H. zeker zestig kilometer per uur voer zonder licht. Alle getuigen zagen dat de sloep van de Leusdenaren wel licht voerde. De twee overlevende Leusdenaren vertelden dat zij werden gewaarschuwd door een schreeuw van hun vriend. De mannen konden daarom de schroef van de speedboot ontwijken. Zij namen het de verdachte bijzonder kwalijk dat hij geen hulp heeft geboden. Het was stil op het water de verdachte moet iets gehoord, hebben. zeggen zij. De twee mannen hebben psychische schade opgelopen door het ongeluk

De officier was ervan overtuigd dat de verdachte expres is weggevaren omdat hij teveel had gedronken. Hij heeft ook de plaats van het ongeluk verlaten, oordeelde de officier. De officier eiste ook een vaarverbod van vijf jaar.

De verdachte houdt vol dat hij niets heeft gemerkt. Hij heeft lang gezwegen tegen de politie. Nadat maandag alle slachtoffers het woord hadden gevoerd , werd het H. toch teveel . Na een indrukwekkend verhaal van het zoontje van Johan Koetje waarom hij geen excuses aanbiedt, antwoordt de verdachte dat hij het erg vindt, maar dat hij geen spijt kan hebben van iets wat hij niet heeft gemerkt.

Een van de overlevenden wil niet dat H. nog iets zegt. Hij heeft te lang gewacht. Nu geloof ik hem niet meer, zei dit slachtoffer.

Het leven van de Leusdense families ligt volledig overhoop sinds de mannen besloten om nog even een rondje te varen toen zij op mannenweekend waren. Ze eisen schadevergoeding tot 600.000 euro. Die kosten lopen uiteen van begrafeniskosten tot gederfd levensonderhoud. De advocaten vragen om een voorschot van de staat want zelfs op de speedboot van de verdachte ligt beslag van de curator.

Dinsdagmiddag komt de advocaat van H. aan het woord. De uitspraak is over twee weken.