• Bernard van den Berg en Christl Foekema

    Frank Noordanus

Nooit genoeg van hardlopen

LEUSDEN Van de allereerste kilometers naar de vele marathonkilometers en uiteindelijk naar het ultralopen in de vorm van een rondje Texel. Christl Foekema en Bernard van den Berg volgden deze route en beiden zijn nog lang niet klaar met hun hardloopkilometers. Van den Berg deed in zijn jeugd aan balsporten maar ontdekte toen dat hardlopen hem meer lag. Foekema werd enthousiast gemaakt door een fanatieke gymleraar op de middelbare school.

Mariska Stehouwer

Beide hardlopers hebben al bijzondere wedstrijden af kunnen vinken zoals de marathon van New York, maar er is nog wel een lijstje met leuke evenementen. Foekema wilde voor haar vijftigste verjaardag twintig marathons hebben gelopen. Na haar 19e marathon in Utrecht vorige maand, wordt deelname aan de marathon van Amersfoort op 18 juni haar twintigste. Daarmee heeft ze dat doel ruim voor haar vijftigste verjaardag behaald. ,,Daarom heb ik maar een nieuwe uitdaging bedacht," geeft ze lachend toe. ,,Nu wil ik in elke provincie van Nederland een marathon hebben gelopen." En zo wordt een sportieve jaarplanning gemaakt; wat zijn de doelen en hoe kan ik ze bereiken?

FEESTJE Van den Berg liep zijn eerste marathon in 1995 in Etten-Leur en in Utrecht liep hij onlangs zijn 46e marathon. Zijn doel is dan ook om vijftig marathons op zijn naam te zetten. De vijftigste moet dan wel in Amersfoort worden gelopen. ,,Dan is het een feestje, allemaal bekende lopers en vrienden langs de lijn." Van den Berg hoopt dit najaar nog drie minuten van zijn persoonlijke tijd af te halen zodat hij een top tien notering kan behalen bij het Nederlands Kampioenschap in zijn leeftijdscategorie.

PLANNING ,,Het leuke van samen zo bezig zijn met hardlopen is dat je elkaar niets meer hoeft uit te leggen; je begrijpt wat de ander doormaakt als er een blessure in het spel is of je kan de ander stimuleren als het net even wat minder gaat. Toch is het ondanks vele wedstrijden nog steeds niet gewoon om even een marathon te lopen. Natuurlijk hebben we wel de ervaring, blijven we fit door goede voeding, rust en nemen we klachten serieus maar bij elke wedstrijd zijn er veranderlijke factoren zoals de wind en temperatuur." Van den Berg traint zo'n tien tot vijftien uur per week maar door zijn werk als ZZP'er in tuinonderhoud kan hij zijn planning grotendeels zelf bepalen: ,,Als ik weet dat er zware trainingen gepland staan dan probeer ik die week niet ook een zware klus te plannen." Foekema komt uit op acht hardloopuren per week en loopt geregeld vanaf haar werk in het Meander Medisch Centrum naar huis. Beiden erkennen dat het toch wel een soort van verslaving is. Behalve marathons is ook al eens de vijftig kilometer rondom het Eemmeer gelopen en tweede Paasdag staan beiden aan de start van de Ronde van Texel, zestig kilometer aaneengesloten hardlopen.

Wil jij laten zien wat jouw sportieve doel is en wat je ervoor doet, neem dan contact op met de redactie via leusder.krant@bdu.nl, dan schrijven wij wellicht jouw sportieve verhaal.