• Gemeente Leusden

Nieuwe ondergrondse restafvalbak en milieupas

LEUSDEN Sinds deze week plaatst de gemeente Leusden in de diverse dorpskernen zo'n zestig nieuwe ondergrondse restafvalcontainers, waarvan de eerste op woensdag 24 mei. Dit gebeurt onder toeziend oog van wethouders Jan Overweg (beheer openbare ruimte) en Erik van Beurden (milieu en duurzaamheid). Plaatsing van deze nieuwe containers is de tweede belangrijke mijlpaal in de transitie naar het Nieuwe Inzamelen.

Sinds januari 2017 haalt de gemeente het gescheiden verpakkingsmateriaal (PMD-afval: plastic/metalen verpakkingen en drankkartons) al huis-aan-huis op in de gehele gemeente. Inwoners in de dorpskernen hebben vorige week een brief met uitleg gekregen en een nieuwe milieupas. Met deze pas kunnen zij hun restafval in de ondergrondse containers kwijt.

Op vrijdag 7 juli zijn alle ondergrondse containers in gebruik genomen. In de week er na, op dinsdag 11 juli, wordt voor de laatste keer in de vier kernen het restafval in vuilniszakken langs de weg opgehaald.

Huishoudens in het buitengebied (circa achthonderd adressen) blijven gebruik maken van hun grijze restafval-containers. Medio juni krijgen deze huishoudens hun nieuwe milieupas, waarmee ook zij gebruik kunnen maken van alle nieuwe ondergrondse afvalcontainers in Leusden. Daarnaast is deze pas de toegang tot de milieustraat 't Spieghel.

Met deze duurzame manier van afval inzamelen wil de gemeente ervoor zorgen dat het voor inwoners makkelijker wordt om (rest)afval te scheiden. In 2017 blijft de huidige afvalstoffenheffing nog hetzelfde. Vanaf 2018 hanteert de gemeente variabele afvalstoffentarieven, en beloont daarmee inwoners die minder restafval inleveren. De gemeenteraad stelt in het vierde kwartaal deze tarieven voor 2018 vast.