• De begeleiders in de huiskamer De Ontmoeting met zicht op de kunstwand en kaarsenmakerij

    Mariska Stehouwer

Nieuwe dagbesteding De Ontmoeting

LEUSDEN Samen met collega Trudy hebben Hanneke van Asperen en Ruud Esveld van Centraalzorg Vallei en Heuvelrug een vroeger schoollokaal in De Smederij omgevormd tot een warm aanvoelende huiskamer. Sinds begin van dit jaar is deze ruimte in gebruik genomen voor dagbesteding voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid.

,,In Leusden was er nog geen dagbesteding voor deze doelgroep," geeft sociaal werker Van Asperen aan. Samen met haar beide collega's werkt zij bij 'Plus Wonen' in De Tabaksteeg. Dit kleinschalige woonproject biedt begeleid wonen aan voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid. ,,Op deze locatie hebben we wel een gezamenlijke huiskamer en keuken maar de dagbesteding in De Smederij is een goede aanvulling voor onze bewoners. Op dit moment maken bewoners van Plus Wonen en cliënten van Centraalzorg uit Amersfoort gebruik van onze nieuwe voorziening."

CIZ INDICATIE In de afgelopen weken zijn Van Asperen en Esveld op diverse plekken in Leusden geweest om de nieuwe dagbesteding onder de aandacht te brengen.
,,De Ontmoeting is er niet alleen voor onze bewoners maar ook voor GGZ cliënten uit Leusden, Amersfoort en omliggende gemeenten. Cliënten kunnen doorgestuurd worden, maar dan moeten behandelaars en organisaties wel weten dat deze voorziening in Leusden bestaat," aldus de begeleiders. Dagbesteding valt onder de maatwerkvoorzieningen en hiervoor is een indicatie nodig die aangevraagd kan worden bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) in samenwerking met de gemeente.

DAGBESTEDING Tijdens openingstijden kunnen bezoekers spelletjes komen spelen of gebruik maken van de computer of pooltafel. Op donderdagmiddag wordt er tekenles gegeven door een tekendocent. De resultaten hangen als kunstwerken op één van de muren van de huiskamer. Een goed gevulde ruilboekenkast is ook aanwezig. Wat opvalt in de huiskamer zijn de professionele materialen van een eigen kaarsenmakerij. ,,Op maandag en dinsdag worden hier kaarsen gemaakt op een professionele manier. Eén van onze cliënten is heel goed in het maken van kaarsen en een ander weer goed in het inpakken van deze kaarsen. Voor de boekenkast hebben we ook een cliënt die hier verantwoordelijk is. Zo proberen we iedereen een eigen passende taak te geven." Op dit moment wordt de kleine afgeschermde buitenruimte geschikt gemaakt om dienst te doen als moestuin. ,,Deze buitenruimte is klein maar afgeschermd en voelt hierdoor veilig en rustig voor onze cliënten."

SAMENWERKING ZOEKEN De dagbesteding is niet leeftijdgebonden en binnenlopen mag altijd. ,,We willen zeker de samenwerking gaan zoeken met andere organisaties en ondernemers. Zo hebben we net een project afgerond voor de kerk waarvoor er veel kaarsen zijn gemaakt in de kleuren van de vlag van Moldavië waar de kerk een inzamelingsactie voor hield. Maar ook ondernemers of wijkbewoners kunnen hier langs komen voor handgemaakte kaarsen." Een samenwerking met Maatkledingatelier Blijleven Design, ook gevestigd in De Smederij, is net afgesproken; ,,Voor haar bedrijf recyclet de eigenaresse zoveel mogelijk materiaal en het sorteerwerk van de knopen kan dan weer door ons overgenomen worden. Op die manier vullen we elkaar aan."

Voor meer informatie of een keertje meekijken, bent u welkom tijdens de openingstijden van De Ontmoeting bij De Smederij aan de Hoefijzer 18. Openingstijden zijn vooralsnog maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur. Ook zijn de activiteiten te volgen op Facebook: Centraalzorg de ontmoeting dagbesteding.