• Locatiemanager Elize Heuveling geeft aan dat de bewoners intensieve zorg nodig hebben.

    Marikska Stehouwer
  • Blik op zorginstelling Groot Schutterhoef.

Nieuwe bewoners zorginstelling Groot Schutterhoef nemen eind dit jaar intrek

Langs de Arnhemseweg in Leusden worden twee nieuwe gebouwen in boerderijstijl gebouwd als uitbreiding van de naast gelegen woonlocatie Boerderij Groot Schutterhoef van stichting Philadelphia. Eind dit jaar hopen de nieuwe bewoners hun intrek te nemen. Wie worden de nieuwe bewoners?

Mariska Stehouwer

Philadelphia is een landelijke zorginstelling en zij begeleiden mensen met een verstandelijke beperking. Op dit moment wonen er op Groot Schutterhoef twintig bewoners in twee groepswoningen met elk tien bewoners. Naast de intensieve zorg waarbij begeleiders zorgen voor 24 uurs-zorg is er ook ruimte voor dagbesteding waarvoor op het terrein drie activiteitencentra te vinden zijn. Hierin vinden vele activiteiten plaats en er is ook een snoezelruimte en een therapiebad aanwezig.

KLEINSCHALIGHEID Locatiemanager Elize Heuveling geeft aan dat de bewoners intensieve zorg nodig hebben. ,,Zij zijn allen meervoudig beperkt met daarbij epilepsie en de zorg die nodig is valt onder de intensieve zorg. Zij hebben veel ADL-zorg nodig." ADL staat voor algemene dagelijkse levensverrichtingen. De term wordt vaak gebruikt om aan te geven wat iemand wel en niet kan. Hieronder vallen de mogelijkheden om zichzelf te verzorgen, te eten, te bewegen en te communiceren. Zo kan worden bepaald welke zorg iemand nodig heeft, en in hoeverre een zorgvrager zelfstandig kan leven. ,,Het mooie van onze kleinschaligheid is dat we zicht hebben op iedereen, waardoor we ze meer ruimte en vrijheid kunnen geven."

DAGBESTEDING ,,Met ons cluster 'Werk en Begeleiding' zijn we een project gestart voor ambulante cliënten. Zij komen werken op dagbesteding 'De Hoeve' die is opgezet voor mensen die (soms tijdelijk) niet kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt. Zij helpen mee bij het onderhoud van onze tuin, verzorgen de dieren en ondersteunen de begeleiders door taken over te nemen zoals de was en andere klusjes in het huishouden. We proberen voor iedereen een passende plek te vinden. Er zijn ook cliënten die het leuk vinden om broodjes klaar te maken en zij kunnen dan de catering verzorgen voor vergaderingen die hier plaatsvinden. Het gaat om dagbesteding op maat waarbij ook de mogelijkheid bestaat om door te stromen naar een leerwerktraject."

WANDELEN Op maandag en donderdag is er een wandelgroep waarbij vrijwilligers met bewoners gaan wandelen. Ook doen er diverse bewoners mee met de jaarlijkse avondvierdaagse. ,,Bij de avondvierdaagse merk je echt dat de bewoners genieten van het één op één contact met hun vrijwilliger", zegt begeleidster Henriëtte. ,,Onze bewoners zijn erg gevoelig voor sfeer en tijdens zo'n wandelevenement merken ze ook de fijne sfeer die er altijd is."

UITBREIDING Heuveling is blij met de uitbreiding. De twee nieuwe woongroepen zijn bestemd voor ouderen met een intensieve zorgvraag die nu nog op een locatie van Philadelphia in Nieuwland wonen. ,,De nieuwe gebouwen zijn ontworpen door begeleiders, direct belanghebbenden van onze toekomstige bewoners en de architect. Hierdoor hebben we een goed ontwerp kunnen bedenken waarbinnen onze bewoners redelijk vrij kunnen bewegen. Er komt een afgesloten binnentuin zodat er niemand kan verdwalen wat nogal eens gebeurt bij deze doelgroep. Wij werken met Domotica, een systeem dat individueel ingesteld kan worden en onze begeleiders inzicht geeft over bijvoorbeeld bewegingen van bewoners. Op deze manier kunnen epileptische bewegingen snel gesignaleerd worden of krijgen de begeleiders een signaal als een bewoner erg lang in de toiletruimte is. Samen in de driehoek van directe familie, begeleiders, cliënten en eventuele andere disciplines kijken we naar wat de cliënt nodig heeft."

BELEVENISPAD Behalve een binnentuin wilden ze graag een belevingsgerichte tuin voor de bewoners creëren maar daar was een flink bedrag voor nodig. ,,Met de stichting 'Vrienden van Philadelphia' en familie hadden we al aardig wat geld bijeengebracht voor de belevingsgerichte tuin maar dat was nog niet genoeg. Begin deze maand hebben we meegedaan met de AFAS challenge waarbij wij een presentatie moesten geven om zo in aanmerking te kunnen komen voor sponsorgeld. Met begeleiders en een deel van de cliënten hebben wij een lied gezongen tijdens deze challenge en mochten we de tweede prijs in ontvangst nemen. Een mooi bedrag waardoor wij nu gelijk kunnen beginnen met het belevenispad."

Als alles volgens planning loopt is de oplevering half november dit jaar en hopen de bewoners voor Kerst te verhuizen.