• Het pand werd ooit gebouwd als kleuterschool.

    Arnoud J Spaaij

Nieuwe bestemming voor bieb

ACHTERVELD Het voormalige bibliotheekgebouw in Achterveld lijkt eindelijk een definitieve bestemming te krijgen. Het college van B&W heeft ingestemd met een voorstel van DAVA om er pleegkinderen en mensen die aan dementie lijden te gaan begeleiden.

Arnoud J Spaaij

Al in 2016 werd door de gemeente Leusden besloten om het pand aan de Walter van Amersfoortstraat, dat eerder als bibliotheek in gebruik was en gebouwd werd als kleuterschool, te bestemmen als een accommodatie voor initiatieven op het gebied van zorg en welzijn in combinatie met startende ondernemers. Begin dit jaar diende de stichting DAVA (Door Achterveld Voor Achterveld) een businessplan in voor de exploitatie van een nieuw zorgcentrum.

Het plan is opgesteld in een samenwerkingsverband met de King Arthur Groep, een thuiszorgorganisatie die zorg voor mensen met dementie organiseert, en met de stichting Gezinshuis Klein Agteveld. De laatste stichting begeleidt nu ook pleegkinderen.

STEENTJE Lucas Koch, voorzitter van DAVA, klinkt enthousiast over de plannen als hij een toelichting geeft: ,,We hebben de stichting 'De Oude Bieb' ervoor opgericht met een bestuur van mensen allemaal uit Achterveld", begint Koch. ,,Dat is echt heel belangrijk, dat iedereen een steentje bijdraagt om het aangenaam te houden in Achterveld. Het geeft een samenwerkingsverband voor vrijwilligers die zich willen inzetten voor jongeren en mensen met dementie."

PLANNEN De plannen voor het centrum zijn concreet. DAVA gaat ongeveer 65 vierkante meter huren. Er komen zes woonunits waarvan vijf bedoeld zijn voor 18-plussers; jongeren die uit een pleeggezinssituatie komen. Die krijgen 1 of 2 jaar gelegenheid om er zelfstandig te wonen, maar met begeleiding voor de alledaagse zaken. Eén unit is beschikbaar voor een Achterveldse jongere die het kan huren, maar tevens aanspreekpunt is voor de anderen. ,,De echte begeleiding wordt gedaan door Inge van Nimwegen en Roy Evers", aldus Koch.

GEZINSHUIS Beiden begeleiden nu kinderen via de stichting Gezinshuis Klein Agteveld. Voor mensen die lijden aan dementie komt er een dagopvang. ,,Geen woonomgeving", benadrukt Koch, ,,maar gelegenheid voor dagopvang." Hoewel er in de toekomst wellicht meer mogelijk is denkt Koch: ,,Er zijn wel ideeën om het ook als inlooppunt geschikt te maken voor mantelzorgers van - en - mensen met dementie."

DAVA ontplooit nu activiteiten in cultureel centrum De Moespot, maar ook die activiteiten moeten worden verplaatst naar de nieuwe locatie. Koch: ,,Naast de centrale entree is een stukje waar onder andere de buurthuiskamer, nu op dinsdag en woensdag in de Moespot, plaats kan gaan vinden. Het wordt de thuisbasis, of honk voor DAVA met de dingen die we doen als ANWB-automaatje en de klusdienst."

De gemeente heeft 90.000 euro uitgetrokken voor het duurzaam maken en heeft daarnaast krediet beschikbaar gesteld om te verbouwen. Koch hoopt op een private deelname waardoor de verbouwing en inrichting snel gerealiseerd kan worden. Het centrum zou dit jaar nog in gebruik moeten worden genomen.