• Koen van Weel

Bouw kindcentrum Berkelwijk van start

LEUSDEN De bouw van Kindcentrum Berkelwijk gaat maandag 16 september om 10.00 uur van start. Wethouder Erik van Beurden en schoolbestuurder Wichert Eikelenboom markeren de start met het opgraven van een gasbuis. Kindcentrum Berkelwijk is namelijk de eerste energieneutrale - en dus gasloze - school in Leusden. Alle leerlingen zullen erbij aanwezig zijn.

Eerder deze zomer werd de gymzaal gesloopt om plek te maken voor de nieuwe school. Over tien maanden moet het spiksplinternieuwe gebouw klaar zijn voor basisscholen De Heerd, De Holm en de Taalschool. Kindcentrum Berkelwijk huisvest tevens een kinderopvanggroep, een peutergroep en een BSO van HumanKind. Het nieuwe gebouw kent geen traditionele klaslokalen. In plaats daarvan is het gebouw verdeeld in open ruimtes met verschillende werk- en instructiehoeken. Verder zijn er ruimtes voor de kinderopvang, de peuterschool, een atelier en een speellokaal.

Opdrachtgever voor de bouw van het energieneutrale complex is onderwijsorganisatie Stichting Voila. Wichert Eikelenboom: ,,Een energieneutrale school zonder gas is nog vrij uniek in Nederland, maar in Leusden gaan we het waarmaken. Alle energie wekken we op met zonnepanelen. Ik vind dat natuurlijk fantastisch."

Van Beurden vult aan: ,,Dertien procent van de CO2-uitstoot in Leusden komt van overheidsgebouwen. Met het nieuwe Kindcentrum krijgen we een schoolgebouw dat helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd en waar het voor leerlingen en leraren prettig werken is."