• Een nieuwe reeks (Vallei)concerten in de Dorpskerk staat voor de deur.

    Gert Verberne

Nieuw seizoen Valleiconcerten in Dorpskerk

LEUSDEN De Stichting Valleiconcerten is er voor het komende seizoen weer in geslaagd een mooie en gevarieerde reeks van zeven concerten in de sfeervolle Dorpskerk in Leusden-zuid, samen te stellen. Vooral de concerten van het Dudok Quartet Amsterdam, violiste Isabelle van Keulen en 'kersverse' meesterpianist Hannes Minnaar zijn in trek.

Raymond Lesparre

Op het eerste concert van het nieuwe seizoen, op 10 oktober, staan maar liefst negen musici op het podium: de leden van het bekende Belgische Ensemble Oxalys (strijkkwintet, fluit, klarinet en harp). Zij spelen muziek van componisten uit het 'hoge noorden': twee Finse (Jean Sibelius en Bernhard Crusell), twee Deense (Niels Gade en Carl August Nielsen) en de Noorse componist Edvard Grieg.

HOOGTEPUNT Een hoogtepunt is, op 14 november, het optreden van het Dudok Quartet Amsterdam (twee violen, altviool en cello). Zij spelen twee van de zes schitterende 'zonnekwartetten' van Joseph Haydn en het bijzondere eerste strijkkwartet van Johannes Brahms. Zo ook het optreden van violiste Isabelle Van Keulen met de Servische pianist Aleksandar Madžar op 12 december. Zij spelen dan werken van Mozart, Serghei Prokofiev en de eerste sonate van Gabriel Fauré, die tot zijn meest geliefde kamermuziek hoort.

VOLKSLIEDEREN Bijzonder is het concert op 20 februari volgend jaar, waarin volksliederen centraal staan, die met hun vaak schitterende melodieën veel componisten inspireerden. Bariton Maarten Koningsberger zingt er een aantal, begeleid door het Atlantic Trio (piano, viool en cello). Hij zingt door Beethoven bewerkte Ierse en Schotse volksliedjes, door Johannes Brahms bewerkte Duitse volksliedjes en door Maurice Ravel bewerkte Griekse volksliedjes.

MEESTERPIANISTEN Pianist Hannes Minnaar, die eerder dit jaar in de serie 'Meesterpianisten' van het Concertgebouw debuteerde, sluit het seizoen af met een solorecital. Hij speelt dan de grootse 'Waldsteinsonate' van Beethoven, de vier melancholieke 'Nachtstücke für den Pianoforte' van Robert Schumann, enkele prachtige miniatuurtjes uit de cyclus 'Op een overwoekerd pad' van Leos Janácek en 'Gaspard de la Nuit': één van de meest beeldende werken van Ravel.

SPELENDERWIJS Het jaarlijkse familieconcert, bedoeld om (jonge) kinderen spelenderwijs te laten kennismaken met klassieke muziek, vindt plaats op 3 november: de eerste zondag na de herfstvakantie. In die voorstelling spelen kinderen met verteller Ton Meijer episodes uit het leven van Johann Sebastian Bach, terwijl vier musici beroemde stukken van Bach spelen, zoals de aria 'Erbarme dich' uit de Matthäus Passion. Maar ook muziek van Telemann en Vivaldi.

BESTELLEN Abonnementen en kaarten zijn te bestellen via kaarten@valleiconcerten.nl. De uitgebreide seizoenbrochure 2019-2020 is op te vragen via info@valleiconcerten.nl of telefoonnummer 033-4945643. Op verschillende locaties in Leusden, zoals in de bibliotheek/VVV in Winkelcentrum De Hamershof en in Amersfoort, zoals in Theater Flint, liggen flyers met meer beknopte informatie.