• Alle details worden geoefend.

    Arnoud J Spaaij
  • Myriam Voorburg, Wim van den Tweel, Margriet de Vette, André Steenbeek, Anton van Daatselaar. Onder: Petra van den Hengel, Ina Zwambag, Gerda Steenbeek, Johan van den Hengel en Sjaak Schreuder.

    Arnoud J Spaaij
  • Alles wordt gegeven

    Arnoud J Spaaij

Niets vaags aan De Vage Kennissen

Revuegroep De Vage Kennissen brengt al bijna dertig jaar dolkomische en absurde humor, die niet alleen de fans maar ook het grote publiek kunnen waarderen. En daar is natuurlijk niets vaags aan.

Arnoud J Spaaij

De bekendheid van De Vage Kennissen komt voort uit de dorpsrevue die de KPJ, de Katholieke Plattelands Jongeren, in de jaren tachtig van de vorige eeuw organiseerde. De KPJ bestaat niet meer en daarmee bleef André Steenbeek, schrijver van de sketches, jaarlijks zitten met een heleboel materiaal. Want Steenbeek bleef schrijven. Er is immers altijd wel iets te doen in het dorp en anders ging Steenbeek's fantasie wel met een maatschappelijk onderwerp op de loop. Zo werkt het, Steenbeek verzint de verhaaltjes. Altijd vol met absurde humor, onverwachte wendingen, woord- en decorgrappen en typetjes. Typetjes die Steenbeek lijkt te schrijven bij de spelers die hij heeft. Al werden stukken van hem ooit ook door naamgenoot André van Duin gebruikt. De typetjes zijn dus groter dan alleen voor het Achterveldse toneel.Tegenwoordig is het zo dat als Steenbeek weer voldoende materiaal heeft, hij zijn vage kennissen, zoals hij zijn theatervrienden zelf noemt, bijeen brengt. Eens in de paar jaar beginnen dan de oefenavonden vanaf oktober in de werkplaats van Steenbeek's bouwbedrijf.

Eind januari gaat de voorstelling 'Camping de Kabouterheuvel' de planken op. Aanvankelijk zou deze al in 2015 gespeeld worden. Maar een zeer onfortuinlijk ongeluk van André Steenbeek zette een dikke streep door het hele verhaal. Steenbeek belande verlamd in een rolstoel en even zag het er naar uit dat hij nooit meer een revue zou spelen. Steenbeek kon na revalidatie weer de draad oppakken en hij speelt nu dan ook gewoon mee. ,,Zo kwam de revue na twee jaar alsnog weer op de planken," zegt echtgenote Gerda. Wie het stuk straks ziet denkt misschien dat schrijver, regisseur en speler Steenbeek het voor zichzelf heeft aangepast. Dat blijkt niet zo te zijn. ,,De rol die ik speel stond voor mijn ongeluk ook al zo in het script en ik hoefde daar dus nauwelijks wat aan te veranderen," zegt André Steenbeek. Wel nieuw in de groep is Sjaak Schreuder. Hij zou twee jaar geleden invallen voor Anton van Daatselaar, maar Van Daatselaar kon toch meespelen nu het stuk was uitgesteld. De bijdrage van Schreuder was verfrissend en daarom werd besloten hem toch ook nu mee te laten spelen. André: ,,Met wat kleine aanpassingen in de rolverdeling was het mogelijk om beide te laten meespelen. Wel zo leuk." André's vrouw Gerda heeft voor het eerst geen rol meer op de planken, maar des te meer achter de coulissen. Naast regie-assistente is Gerda wekelijks gastvrouw van het bonte theatergezelschap. Aan de repetities gaat wekelijks een rondje koffie vooraf in de woonkeuken van de familie Steenbeek. Tijdens de kakofonie worden dan gelijk de rekwisieten en andere details besproken. Het decor, het speelt vrijwel altijd een grote rol in de revue, wordt ook voor een groot deel bij de familie Steenbeek thuis gemaakt. Gerda houdt het allemaal in de gaten. De andere spelers hebben ook in de loop van de jaren allemaal hun eigen plek in het gezelschap gekregen. De een is er voor de clowneske bijdragen en de ander voor de muzikale. De een speelt altijd de slimmerik terwijl een ander meestal wat serieuzere rollen heeft. Geen van allen hebben ze vreemd genoeg werk of een achtergrond in de toneelwereld.

EEN COMPLEET VERHAAL In tegenstelling tot veel voorgaande revues is de voorstelling dit keer een compleet verhaal. Op Camping De Kabouterheuvel gebeuren vreemde zaken. En de locatie is met de zeer verschillende binnendruppelende gasten bij uitstek het toneel voor mysterieuze gebeurtenissen. Wat dat betreft lijkt de voorstelling niet meer op de dorpsrevue van vroeger, die minder samenhang had en ook inging op actuele gebeurtenissen. Maar met de verhaallijn heeft Steenbeek absoluut een extra aandachttrekker ingebracht. Dat naast enkele fantastische scènes die zo goed worden uitgespeeld dat lachen gegarandeerd is. Met minder voorspelbare maar zeker niet minder onverwachte wendingen in het verhaal zal de kijker eind januari zeker een leuke avond of middag meemaken.De Vage Kennissen heeft een reputatie en of die zal worden waargemaakt, kan alleen het publiek uiteindelijk uitmaken. Toch is de andere sfeer van de revue vrijwel zeker het recept voor garantie.

De voorstellingen vinden plaats op vrijdag 27 en zaterdag 28 en zondag 29 januari. De zaal is op vrijdag en zaterdag open om 19.30 uur, aanvang van de voorstelling is 20.00 uur. Zondag is de zaal open om 13.30 uur, aanvang is 14.00 uur. Ons Gebouw is te vinden aan de Hessenweg 212 in Achterveld. Kaarten kosten 10,00 euro en zijn te koop bij Dogsport Holland aan de Jan van Arkelweg.