• De Leusdense Mariëlle Rutjes heeft al ruim 580 volgers op Facebook.

    Privé

Veel animo voor plantenasiel van Leusdense tuinierster

LEUSDEN Ze volgde de bloemenopleiding op het Groenhorstcollege, maar kwam uiteindelijk in de zorg terecht. ,,Eigenlijk ben ik altijd bezig met planten en bloemen en het plantenasiel is spontaan ontstaan", vertelt de Leusdense Mariëlle Rutjes.

,,Op een avond in november 2018 verveelde ik mij en heb ik een Facebookpagina aangemaakt om het plantenasiel onder de aandacht te brengen. Ik dacht we zien wel of er interesse is en binnen een paar dagen had ik al een aantal volgers. Aangezien niet iedereen op Facebook zit heb ik ook flyers gemaakt en opgehangen bij diverse supermarkten. Maar de meeste bekendheid komt toch via mond-tot-mond reclame. Geïnteresseerden komen eigenlijk uit de hele regio, van Soest tot Harderwijk en alles daartussen."

SAMENWERKING De enthousiaste tuinierster zoekt graag de samenwerking: ,,Met een bloemiste uit Nijkerk heb ik nu een afspraak dat ik haar overgebleven potjes mag ophalen en ik probeer de supermarkten en bloemisten in Leusden zo ver te krijgen dat ze overgebleven planten niet weggooien maar aan mij doneren. Dan kan ik ze goed verzorgen en kunnen ze daarna opgehaald worden door geïnteresseerden. Het Atelier CreaB weet mij weer te vinden als ze stekjes of potjes nodig hebben. Zij werken ook alleen maar met gerecyclede materialen. Deze contacten met anderen zijn voor mij waardevol."

STEKJESMARKT ,,Als er een plant binnenkomt die je ook kan stekken, dan doe ik dat. Afgelopen mei heb ik voor het eerst een stekjesmarkt georganiseerd op het grasveld voor ons huis. Ik was zo'n markt een keer in België tegengekomen en wilde dat ook hier organiseren. Dan is het best spannend of er ook liefhebbers op af komen. Mijn oudste kinderen hadden spelletjes georganiseerd voor de kinderen die mee kwamen en we hadden een tafel met koffie neergezet. Er kwamen toch nog zo'n veertig tot vijftig mensen vanuit de regio op af en die raakten dan weer aan de praat aan de koffietafel. We gaan kijken of we er een jaarlijks terugkerende gebeurtenis van kunnen maken."

KOSTELOOS Alles gebeurt tot nu toe kosteloos. ,,Wel zet ik een potje neer voor een vrijwillige bijdrage want kosten heb je natuurlijk af en toe wel, zoals brandstofkosten als je ergens wat ophaalt of wegbrengt of de potgrond die nodig is. Het leukst vind ik eigenlijk de gesprekjes die je met de mensen hebt. Veel mensen die planten of stekjes komen ophalen wonen in een zorgcentrum of zijn cliënten van zorgorganisaties. Zij hebben een relatief laag budget om uit te geven. Soms komen mensen nog terug met een potje zelfgemaakte jam. Mensen herkennen mij af en toe. Dan hoor ik bij de supermarkt zeggen; 'Hé, dat is toch dat plantenmeisje'. Zo bouw je toch een leuk contact op met mensen die af en toe langs komen voor een stekje."

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina Plantenasiel Seeds and Cuttings.