• (Archieffoto van de boomplantdag).

    Rias Immink

Locaties gezocht voor planten extra bomen

LEUSDEN De gemeente Leusden en De Groene Belevenis zijn op zoek naar de beste locaties om Leusden met extra bomen groener te maken. Goed voor het klimaat en een aantrekkelijk Leusden. Iedereen kan tot 14 februari een geschikte plek voor een boom aanmelden.

De drie partijen, ook SIGHT Landscaping doet mee, bekijken of daar tijdens de Nationale Boomfeestdag op 18 maart ook daadwerkelijk een boom kan worden geplant.

Inwoners van Leusden, scholen, sportverenigingen, zorginstellingen en welzijnsorganisaties kennen hun eigen omgeving het best. Zij weten bijvoorbeeld waar een braakliggend veldje, een saai betegeld (school)plein of een groen hoekje is dat nog wel een boom kan gebruiken.

Checken of de uitgekozen plek voor een boom voldoet aan de criteria kan op website www.onzebuitenruimte.nl onder Nationale Boomfeestdag. Daar staan alle criteria omschreven. Gevraagd wordt onder meer om met de omwonenden af te stemmen of zij ook graag een boom op de gekozen plek zien. Als dat akkoord is kan een aanvraag vóór 14 februari naar bomen@leusden.nl worden gemaild.

Per inwoner, school of organisatie kan één boom/plek worden aangemeld. De gemeente Leusden en SIGHT Landscaping bepalen aan de hand van de criteria of de boom daadwerkelijk geplant kan worden. Zo wordt Leusden op 18 maart een stukje groener, aldus de gemeente.

Bomen beperken bodemerosie en wateroverlast, leggen fijnstof en CO2 vast en brengen aantrekkelijk groen en verkoeling.