• (Archieffoto ter illustratie).

    import

Leusden volledig over op duurzame LED-verlichting

LEUSDEN Vanaf deze week brandt er geen enkele gloeilamp meer in de straatlantaarns van de gemeente Leusden. Donderdagavond 10 oktober voorziet wethouder Wim Vos de laatste lichtmast van een energiezuinige ledlamp. Alle 6.600 lichtmasten zijn dan voorzien van ledverlichting.

Ledlampen zijn energiezuinig, gaan langer mee en zijn minder storingsgevoelig. De vervanging van alle armaturen en lampen vond in de afgelopen twee jaar plaats. Wim Vos: ,,Onze openbare verlichting was toe aan vervanging, dus het was een logisch moment om over te stappen naar een duurzaam alternatief. Op energieverbruik besparen we nu zo'n 60 procent. En daarmee voldoet Leusden nu al aan het landelijk energieakkoord openbare verlichting, waarin een reductie van 50 procent besparing in 2030 is afgesproken."

De nieuwe armaturen zijn voorzien van een ingebouwd telemanagementsysteem, waarmee de verlichting op afstand is te dimmen of uit te schakelen. Het systeem registreert ook het energieverbruik. Alle 6.600 armaturen zijn in elkaar gezet door medewerkers van het sociaal werkbedrijf Amfors.