• Huisarts Koch: ,,Volgend jaar wellicht weer meedoen."

    Arnoud J Spaaij

Nadenken over alcoholgebruik met IkPas

ACHTERVELD Afgelopen maand werd landelijk de actie IkPas gehouden. Dertig dagen zonder alcohol om vooral bewust om te gaan met alcoholische drankjes. Ook lokaal deden diverse mensen mee.

IkPas is gericht op mensen van achttien jaar en ouder. De actie stimuleert mensen niet te stoppen met alcoholhoudende drankjes te drinken, maar wel om een maand lang te pauzeren. Het gevolg is dat er beter wordt nagedacht over het dagelijks drinken van alcohol. Deelnemers in voorgaande jaren, zo laat de organisatie weten, voelden zich fitter, sliepen beter en vielen af.

Huisarts Willem Koch nam in Achterveld het voortouw. Ongeveer tien collega's deden mee aan de actie. Overigens met wisselend succes. Terugkijkend vindt Koch het niet moeilijk voor zichzelf terwijl hij toch ook kan genieten van een goed glas wijn. Koch: ,,We zijn ook nadrukkelijk niet helemaal tegen alcoholgebruik. Met de actie willen we vooral aanzetten tot nadenken. Dat is wel gelukt denk ik. In kleine kring, in privésfeer leidde het bij sommige deelnemers tot discussie. Al heb ik ook mensen in de spreekkamer ontvangen waarbij het onderwerp ter sprake is geweest."

Koch deed voor het eerst mee aan IkPas, maar denkt wellicht volgend jaar weer mee te doen. Koch: ,,Voor mijn gevoel is het een eerste stapje in een proces. We kunnen er meer mee bereiken als we volgend jaar weer meedoen. Misschien ook door het dragen van een polsbandje." Dat laatste deed ook wethouder Overweg. De signaalfunctie ervan levert volgens Overweg vaak de vraag op waarom hij het bandje draagt. Overigens is Overweg één van de weinigen van de lokale deelnemers waar de actie dit keer gedragsverandering teweeg heeft gebracht: ,,Ik heb besloten om doordeweeks de alcohol over te slaan. Af en toe in het weekeinde kan het wel."