Nabestaanden doodgeschoten Georgiërs gevonden

LEUSDEN (ANP) De nabestaanden van twee Georgische soldaten die in de Tweede Wereldoorlog in Beverwijk werden doodgeschoten door de Duitsers zijn gevonden. De Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding spoorde de families op namens de Stichting Russisch Ereveld in Leusden.

Reiding vond al eerder families van doodgeschoten Georgiërs, aldus de stichting dinsdag.

De nabestaanden van Anton Gviniasjvili en Konstantin Schirtladze hebben zeventig jaar lang niet geweten wat er met hun vader en grootvader was gebeurd. Ze reageerden volgens de stichting emotioneel op het nieuws. Een

Russische advocaat die Reiding hielp bij zijn speurtocht liet de stichting weten dat hij ,, in lang niet zulk een tranendal had gezien.'' Reiding kreeg ook hulp van de Georgische ambassade en een in Nederland wonende Georgische.

Gviniasjvili en Schirtladze behoorden tot een groep van vijftien Georgiërs die op 20 april 1945 werden betrapt op het stelen van handgranaten uit een Duits fort in Beverwijk. De bezetters schoten de vijftien man nog dezelfde dag dood.

Na de oorlog zijn de stoffelijke resten van de meeste in Nederland omgekomen Russen herbegraven op het Russische Ereveld bij Kamp Amersfoort. Daar liggen 865 lichamen. Op Texel is een Georgisch ereveld. Volgende week

donderdag is er op het ereveld in Leusden een herdenking voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit de voormalige Sovjet-Unie. Op 20 april wordt in Beverwijk de executie van de vijftien Georgiërs herdacht.