• Isabelle van Keulen is op 12 december weer te zien en te horen in Leusden, de Dorpskerk vanaf 20.15 uur.

    MAIKE HELBIG

Valleiconcert met topvioliste Isabelle van Keulen en pianist Madžar

LEUSDEN Topvioliste Isabelle van Keulen komt na bijna drie jaar terug in Leusden. Zij speelt met de Servische pianist Aleksandar Madžar op 12 december in de sfeervolle Dorpskerk in Leusden-zuid, werken van Prokofiev, Mozart en Fauré.

Raymond Lesparre

Isabelle van Keulen (1966) is één van de grote (alt)violisten van deze tijd. Zij treedt al 35 jaar regelmatig op met recitals, als soliste met de belangrijke orkesten en vormt al bijna 30 jaar met pianist Ronald Brautigam (1954) een succesvol duo. Zij geeft daarnaast vijftien tot twintig concerten per jaar met haar in 2011 opgerichte 'Isabelle van Keulen Ensemble' (viool, piano, contrabas en bandoneon) om tango nuevo muziek van de Argentijnse componist Ástor Piazolla te spelen.

Sinds kort is zij artistiek leider van de Deutsche Kammerakademie in Neuss am Rhein: een ruim veertig jaar bestaand kamerorkest van jonge musici. En ze zit sinds 2012 in de jury van het TV-programma 'Maestro'. Met Aleksandar Madžar (1968) speelde zij over de jaren ook regelmatig samen.

Hun concert in Leusden is de eerste van een reeks van vijf. Daarna geven zij hetzelfde concert in Groningen, Bloemendaal, Wageningen - op haar verjaardag - en Deventer.

PROKOFIEV Voor de pauze klinken werken van de Russische componist Sergei Prokofiev (1891 - 1953). Eerst zijn lyrische, bitterzoete 'Cinq Mélodies' (vijf liederen zonder woorden) en daarna één van zijn meesterwerken: de eerste vioolsonate in f klein (opus 80).

Prokofiev woonde al enkele jaren in Parijs, toen hij in de zomer van 1925 met de Poolse violist Pawel Kochanski zijn 'Cinq Mélodies' bewerkte voor viool en piano. Deze bewerking (opus 35bis) overtreft in schoonheid en expressie het oorspronkelijke werk, dat hij in 1920 in Amerika schreef voor piano en een in die dagen beroemde Russische sopraan.

In 1936 keerde hij terug naar de Sovjet Unie, kort voor de 'Grote Zuivering' onder Stalin begon, die ook veel van zijn relaties in de muziekwereld trof. In dat klimaat werkte hij, met grote onderbrekingen, van 1938 tot de zomer van 1946 aan zijn eerste vioolsonate. Een 'donker' werk, waarin de snelle vioolpassages in het eerste en vierde deel, zo vertelde zijn vriend en violist David Oistrakh later, moesten klinken als 'de wind die over een kerkhof waait'……

VIOOLSONATE Na de pauze klinkt de sonate voor viool en piano nr. 33 in Es groot (KV 481), die Mozart (1756 - 1791) op 12 december 1785 schreef. Het is één van zijn laatste drie sonates. Daarna klinkt de eerste vioolsonate in A groot (opus 13) uit 1876 van Gabriel Fauré (1845 - 1924): zijn meest geliefde kamermuziekwerk, dat in zijn uitbundige charme een écht 'kind' van de Franse romantiek is.

Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Valleiconcerten en begint om 20.15 uur. Bezoekers mogen vanaf 19.30 uur naar binnen.

De laatste kaarten via kaarten@valleiconcerten.nl of tel. 033-4945643.