• De Marcuskerk puilde uit tijdens het muziekfeest van het Leusdens Mannenkoor en Cantiamo.

    LMK

'Papageno' zorgt voor uitverkochte Marcuskerk

LEUSDEN Het optreden van een vernieuwd Leusdens Mannenkoor, samen met het gemengd koor Cantiamo uit Austerlitz, was onlangs een overweldigend succes en bijna een spektakel te noemen. Het publiek kreeg meer dan waarde voor hun geld.

Burgemeester Gerolf Bouwmeester van Leusden en beschermheer van het koor, verrichtte de opening en bracht met zijn zangstem de eerste klanken naar het publiek wat hem een daverend applaus opleverde en wat meteen de sfeer opende voor wat een waar zang en muziekfeest zou worden. Het LMK nam meteen het heft in handen met de binnenkomer en uitsmijter van de avond 'Papagenos Glockenspiel' en liet het publiek horen hoe klankvol het koor zich dit jaar onder leiding van dirigent Arie Perk had ontwikkeld.

Een fantastisch meelevend en meeluisterend publiek werd daarna verrast door een geweldig optreden van het gemengd koor Cantiamo. Sommige aanwezigen sloten de ogen om de klanken goed in zich op te nemen. Anderen wreven zich het kippenvel van de arm. Hier en daar zag je een traan tijdens de prachtige zanggeluiden van beide koren. Geweldig ook was het om te beleven hoe Arie Perk beide koren dirigeerde op professionele en bezielende wijze met hier en daar een humorvolle kwinkslag naar het publiek.

MEEZINGEN De aanwezigen werden tussendoor betrokken in een meezingoefening 'Dona nobis pacem' waarbij het LMK zich in de zaal verspreidde. Bijna iedere aanwezige zong mee. Tijdens het concert zorgde Anne Marie Gaasbeek met korte aankondigingen ervoor dat het publiek werd geïnformeerd over de zang en muziek uit het programma. De teksten van zang en muziek werden op scherm getoond aan de aanwezigen.

De beide pianisten Arjan Verrips van het LMK en Barbera Sinte Maartensdijk van Cantiamo brachten in een quatre mains spel op piano een muzikaal intermezzo ten gehore. Helemaal bijzonder werd het bij het tweede piano intermezzo 'Le secret'. Op humoristische wijze werd het publiek getrakteerd op een 'six mains' spel, waaraan naast de beide pianisten ook de dirigent Arie Perk deelnam. Een daverend applaus met goedkeurende kreten viel hen ten deel.

UITSMIJTER Aan het eind van het concert zongen beide koren op indrukwekkende wijze samen een tweetal nummers als uitsmijter. De echte uitsmijter van de avond vond plaats toen burgemeester Bouwmeester bij de afsluiting werd uitgedaagd om het laatste lied 'Papagenos Glockenspiel' mee te zingen, hetgeen dan ook gebeurde en resulteerde in een geweldige afsluiting van een fantastisch concert en een zeer tevreden publiek.