• Het concert wordt gespeeld op historische instrumenten.

    Wim van Dijk

Bachconcert in St. Jozefkerk

LEUSDEN Stichting Bach Leusden organiseert een concert met Cantate 106 'Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit' van Johann Sebastian Bach en Telemanns 'Du aber, Daniel'. Het concert vindt plaats op zondag 17 november om 16.00 uur in de St. Jozefkerk aan de Hamersveldseweg 51.

De Cantate 106 wordt uitgevoerd met vier professionele solisten, waarvan er twee afkomstig zijn uit Leusden: Tanja Obalski – Sopraan, Kaspar Kröner – Countertenor, Stefan Berghammer – Tenor en Coert van den Berg – Bas.

De zang zal worden begeleid door het 9-koppige barokorkest 'Cappella di San Josepho'. Het concert wordt gespeeld op historische instrumenten. Cappella di San Josepho voert deze cantate uit met twee blokfluiten, twee viola da gamba's en basso continuo. Voor Telemann komen er nog een fagot, hobo en viool bij.

JEUGDWERK 'Actus tragicus' is de bijnaam van cantate 'Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit', BWV 106 van J.S.Bach. Hij was pas 22 jaar oud, toen het werk in 1707 ontstond, waarschijnlijk voor gebruik in een rouwdienst van een oom van de componist. Natuurlijk heeft Bach pas later zijn naam gevestigd met grootse werken als de 'Hohe Messe' en de 'Matthäus-Passion'. Maar ook dit jeugdwerk wordt al gezien als 'muzikale wereldliteratuur' (Alfred Dürr).

VRIENDEN J.S.Bach en Telemann waren tijdgenoten en vrienden. De cantate 'Du aber, Daniel' wordt vaak uitgevoerd in combinatie met Bachs 'Actus tragicu's. Dat is niet toevallig. Het zijn rouw-composities; ze vragen om een klein ensemble, in beide gevallen met gebruikmaking van de viola da gamba en de blokfluit.

De merkwaardige titel 'Du aber, Daniel' is een flard uit de laatste zin van het bijbel-boek Daniël, waarin die wordt opgeroepen, zijn einde tegemoet te gaan, om daarna rust te vinden en, na zijn opstanding, het einddoel te bereiken. De kerk is om 15.30 uur open. De entree bedraagt 10 euro. Kaartverkoop bij binnenkomst. Kinderen tot 14 jaar mogen gratis naar binnen.