• De Vrije Kwasten

'Motto vereniging te zien in tentoonstelling Vrije Kwasten'

ACHTERVELD Met maar liefst vijftig schilderwerken pakken de leden van schildersvereniging De Vrije Kwasten uit. Daar waar vroeger een thema was verbonden, hebben de werken tijdens hun jaarlijkse expositie nu juist diverse onderwerpen.

Arnoud J Spaaij

In het weekeinde van 13 en 14 februari wordt cultureel centrum de Moespot in Achterveld veranderd in een expositieruimte. De werken die het afgelopen jaar gemaakt zijn worden tentoongesteld tijdens de jaarlijkse expositie. Landschappen, portretten, abstract en vrije werken zijn er in al hun diversiteiten te zien volgens Sandra Vrijhoef. Vrijhoef, enthousiast lid van de vereniging, is dit keer niet aanwezig bij de expositie maar weet er wel alles over te vertellen. ,,Elke twee weken komen we bijeen om te schilderen. Om de beurt nemen we wat mee. De ene keer een portret de andere keer een stilleven. We gaan ook vaak naar workshops of organiseren deze zelf. Dat geeft ons leuke inspiratie," zo verklaart Sandra de inhoud van de expositie.

De Vrije Kwasten is een club vrijetijdsschilders uit de regio Leusden, Achterveld, Barneveld en Amersfoort die regelmatig bijeen komen om met elkaar te schilderen. De vereniging is zo succesvol dat er zelfs een ledenstop is. Vrijhoef: ,,Die grens wordt voornamelijk bepaald door de ruimte die we hebben in de zaal van De Moespot. Er zijn nu zo'n dertig leden en meer kunnen er gewoon niet in de ruimte waar we schilderen." In de loop van de jaren gaan en komen er natuurlijk altijd wat leden waardoor de laatste jaren de verschillende woonplaatsen van de leden zijn toegenomen.

Daar waar de jaarlijkse expositie voorheen een thema kende laat de vereniging de leden nu vrij in hun keuze welke werken tentoongesteld kunnen worden. Dat sluit ook aan bij de vrijheid die niet alleen in de naam van de club zit maar ook wordt geboden aan de leden door het jaar heen.

BINNEN EN BUITEN Van ongeveer oktober tot mei schildert de club binnen. In de zomerperiode wordt er ook op buitenlocaties in de omgeving geschilderd. Tijdens de expositie zijn er dan ook werken van locaties in de omgeving te zien volgens Sandra.

Sommige schilderijen zullen te koop zijn voor prijzen tussen de € 100,- en € 200,-. Een commissie van de vereniging bekijkt de door de leden ingeleverde werken. De commissie kijkt vooral welke schilderijen aardig bij elkaar passen in de expositie. Zo krijgen de bezoekers een fraai beeld van wat de vereniging oplevert aan kunst.

Op zaterdag 13 februari zal Erik van Beurden, wethouder van de gemeente Leusden, om 13:30 uur de officiële opening verrichten met een korte toespraak en aansluitend zal de huisband van De Vrije Kasten Valerie & Friends optreden.

Zaterdag 13 en zondag 14 februari van 10.00 tot 17.00 uur in cultureel centrum de Moespot, Jan van Arkelweg 6, Achterveld. Zie ook: www.devrijekwasten.nl

De schilders maken veel verschillende soorten schilderijen, waaronder landschappen.

foto De schilders maken veel verschillende soorten schilderijen, waaronder landschappen.