• De kunstenaarsdrieling bij een werk dat te zien is bij de komende expositie.

    Mariska Stehouwer

Mexicaanse kunstenaars in residence

LEUSDEN De Mexicaanse kunstenaarsdrieling 'Torres Pacheco', verblijft tot eind september bij de Culturele Stichting La Casa Holandesa – Terra Dell'Arte, als 'Artists in Residence'. De 22-jarige drieling, bekend onder de naam 'Trillizos Torres Pacheco', werkt op de museumlocatie van het M.A.C.House aan hun tentoonstelling 'Oorzaak en Gevolg van Menselijke Emoties en Relaties'.

Mariska Stehouwer

Bijzonder is het zeker om oog in oog te staan met de drie identieke broers Leonel, Luís en Lorenzo. Enthousiaste jonge mannen die bezig zijn hun naam te vestigen in de wereld van kunst. Zij hebben deelgenomen aan diverse groeps- en solotentoonstellingen in Mexico, Californië en Italië. Afgelopen jaar ontvingen de broers met een gezamenlijk experimenteel werk de Internationale Kunstprijs 2017. Ze vertellen door elkaar heen hun levensloop en start in de kunstwereld.

HYPERREALISTISCHE STIJL ,,Wij zijn geboren om te tekenen. Al vrij jong keken wij nieuwsgierig en geïnteresseerd naar de wereld om ons heen. Wij probeerden dat wat wij zagen te vertalen in een tekening. Dat leverde grappige tekeningen op en wij ontwikkelden een eigen hyperrealistische stijl." Alle drie beseffen ze dat het een unieke situatie is; dezelfde interesses en dezelfde achtergrond. ,,We zijn echt 'one soul' in drie lichamen."

UITBREIDING TECHNIEKEN Luis was de eerste die een beurs aangeboden kreeg voor artistieke lessen. Bij het instituut zagen ze al snel het werk van Leonel en Lorenzo, ook zij mochten vervolgens deelnemen om hun technieken uit te breiden. Gedurende deze lessen kwam de drieling er achter dat ze elkaar ook op het kunstvlak mooi aanvulden. Vanaf dat moment zijn zij onder de kunstenaarsnaam Trillizos (drieling) Torres Pachecho verder gegaan. Inmiddels heeft de drieling een master in de kunst en het afgelopen jaar hebben zij zes maanden doorgebracht in Italië voor een verdere ontwikkeling.

WORKSHOPS Tijdens hun verblijf in Leusden hebben zij een bezoek gebracht aan Amsterdam en aan het Boymans van Beuningen. Op verzoek van de Culturele Stichting bezochten zij Hogeschool Fontys in Eindhoven om een uitwisselingsprogramma met kunststudenten tussen beide landen te onderzoeken. De jonge kunstenaars gaan workshops geven aan kunstenaars die werkzaam zijn op basis van dagbesteding bij het Jans Pakhuys in Amersfoort en bij het Multi Media Station in Hilversum. Na hun tentoonstelling vertrekken de broers begin oktober naar Rome voor een master in schilderkunst. ,,We willen ons blijven ontwikkelen en nieuwe technieken gebruiken om zo een mix te kunnen gebruiken bij onze schilderijen."

MUSEUMFEESTEN Ter gelegenheid van het zesjarig bestaan van de culturele stichting zijn er twee museumfeesten georganiseerd. Het eerste feest vindt plaats op 23 september van 14.30 – 17.00 uur. Het is tevens de opening van de tentoonstelling van de Trillizos Torres Pachecho. Leonel, Luís en Lorenzo zijn bij de opening aanwezig. Het tweede museumfeest wordt twee weken later gevierd op 7 oktober van 14.30 tot 17.00 uur.

De officiële ceremonie zal plaatsvinden rond 15.00 uur waarbij burgemeester Bouwmeester de tentoonstelling 'Hekwerk' van Ernst Kraft opent. Tevens vindt de presentatie van de Museum Catalogus plaats. Ernst Kraft zal deze middag, waarbij beeldende kunst, poëzie en muziek centraal staan, aanwezig zijn. Iedereen is welkom op beide museumfeesten. Toegang tot het museum voor Hedendaagse Kunst, Dalmatië 5, is gratis.

Meer informatie is te vinden op www.lacasaholandesa.org.