• De vrijwilligers van Leusden ZeT zien graag helpende handjes voor het wijkfeest.

    Mariska Stehouwer

Met elkaar een klus klaren tijdens NL Doet

LEUSDEN De grootste jaarlijkse vrijwilligersactie van Nederland, NL Doet, komt er weer aan. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart steken velen weer de handen uit de mouwen bij een organisatie of vereniging. In Nederland zijn er bijna negenduizend klussen aangemeld. Leusden is aanbieder van slechts vijf klusprojecten.

Mariska Stehouwer

In de afgelopen jaren hebben we in Leusden al diverse NL Doet projecten voorbij zien komen: van het schoonmaken van tuinmeubilair bij verpleeghuis Lisidunahof en het ophogen van de inrit van Scouting Manitoba tot het realiseren van een multifunctionele tuin bij gezinshuis Kracht van Verschil. Het zijn allemaal projecten waarbij je met veel handen tegelijk een flinke klus kunt klaren.

COHESIE IN DE WIJK Daar zit ook de kracht van NL Doet volgens de twee bestuursleden van wijkvereniging Leusden ZeT, Monique Disseldorp en Frits Ringers. ,,Door mee te doen met NL Doet hebben we een extra moment om voor cohesie in de wijk te zorgen. Op 30 maart organiseren wij weer het wijkfeest Vier de Lente op en rondom het Maximaplein en daar zijn genoeg voorbereidingen voor te bedenken. Zo zijn er bewegwijzeringsborden nodig. Ook worden er tijdens het wijkfeest plantenbakken onthuld voor op het plein, deze moeten van tevoren gevuld worden. Het groen op het plein wordt onkruidvrij gemaakt en gevuld met voorjaarsbloeiers. Vrijwilligers zijn welkom om zaterdag 16 maart vanaf elf uur aan te sluiten bij Maxima's."

SPORTSEIZOEN Bij de Honk- en Softbalclub The Red Caps aan de Bavoortseweg 7 zijn ze blij met NL Doet. Marije Welter, coördinator van deze dag geeft aan dat ze al aan aantal jaren meedoen. ,,Voor ons een ideale situatie omdat we op die manier wat extra promotie krijgen voor onze vereniging, maar ook is er een vergoeding beschikbaar waarmee we materialen kunnen aanschaffen om te klussen. Als vereniging heb je niet veel geld te besteden, dus dan is deze bijdrage welkom. Op die manier kunnen we onze vrijwilligers ook weer enthousiasmeren."

De vrijwilligers die meehelpen op deze dag zijn grotendeels al wel betrokken bij de vereniging, maar iedereen is welkom om te komen helpen volgens Welter. ,,Een aantal jaren geleden hadden we een groepje jongeren die een stageproject zochten en hadden we op die manier extra handen beschikbaar." Aan het einde van de dag hopen ze verschillende schoonmaakwerkzaamheden en klussen, zoals het repareren van het tuinmeubilair en dug-outs bij het sportveld, af te ronden zodat de club weer aan een nieuw sportseizoen kan beginnen.

VOORJAARSSCHOONMAAK Bij de Korfbalclub Antilopen en Leusder Handbalvereniging aan de Bavoortseweg 27 zien ze NL Doet ook als een jaarlijks terugkerende voorjaarsschoonmaak en klusdag met elkaar om het veldseizoen weer opgeruimd te starten. Bij Groot Schutterhoef van Stichting Philadelphia aan de Arnhemseweg 23 zetten ze graag hun trouwe vrijwilligers in het zonnetje door ze een high tea aan te bieden, verzorgd door vrijwilligers van NL Doet.

Meer informatie over NL Doet is te vinden op www.nldoet.nl.