• Merit van Dalen loopt Berenloop

    Rina Herder

Merit van Dalen loopt duizenden euro's bijeen voor KWF

ACHTERVELD Met een enorme opbrengst sloot Merit van Dalen op Terschelling haar sponsorloop voor het KWF kankerbestrijding af. De 14-jarige Achterveldse organiseerde de actie zelf en liep tijdens de Berenloop 10 kilometer dik binnen een uur.

Arnoud J Spaaij

,,Op 4 november doe ik mee met de Berenloop en ga ik 10 kilometer hardlopen op Terschelling. Ik zet me in voor KWF kankerbestrijding. Om mensen die kanker krijgen zoveel mogelijk kans te geven om deze ziekte te overleven." Zo begon de veertienjarige een berichtje in september op Facebook. ,,Ik was in september aan het hardlopen en toen ontstond het idee," vertelt van Dalen na afloop van het afgelopen drukke weekeinde op Terschelling. ,,Ik overlegde met mijn vader en die vond het ook een goed idee." Haar idee kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Van Dalen verloor nog maar kort geleden haar moeder aan kanker en werd gemotiveerd door de gebeurtenissen rondom de ziekte van haar moeder.

GEBROKEN ARM Maar met het idee alleen was ze er niet. ,,Ik had wel een goede conditie maar ik moest wel gaan trainen. En nog in september brak ik m'n arm met voetballen. Toen was het natuurlijk onzeker of ik wel zou kunnen lopen tijdens de Berenloop." Gelukkig herstelde ze snel en dus kon ze de draad oppakken. De trainingen werden hervat en ze werkte toe naar een snelle tijd. Een week voor de Berenloop liep ze de 10 kilometer binnen een uur.

BEDRAG LOOPT OP Met een groep supporters vertrok de Achterveldse naar Terschelling: ,,Mijn vader heeft er de halve marathon gelopen. Hij vroeg wel eens of ik dan de 5 kilometer wilde lopen. Zo is het eigenlijk vanzelf gegaan. Heel leuk was ook dat zanger Hessel er ook wat over zei tijdens zijn optreden in het café. We spreken hem wel eens als we op Terschelling zijn." Het bedrag dat Van Dalen uiteindelijk op de cheque voor het KWF kon schrijven na haar prestatie was 4.497,13 euro. Maar de teller tikt nog steeds door. ,,Dat klopt. Inmiddels is er al weer wat geld bijgekomen. Nu is het bedrag al opgelopen naar zo'n 4.700 euro!"

MOOIE TIJD Het was uiteindelijk een ontzettend goede prestatie. ,,Het eerste stuk heeft mijn vader meegelopen. Maar toen de eerste paar kilometers goed gingen ben ik alleen verder gegaan en heb ik het helemaal zelf verder uitgelopen." Vrienden en familie moedigden haar aan en zo werd haar prestatie en bijzondere gebeurtenis. En ze liep ook nog eens een ontzettend mooie tijd. ,,Ja ik liep een heel goede tijd. 10 kilometer in 51 minuten", besluit Van Dalen heel tevreden.

De actie is nu officieel beëindigd. ,,Het geld gaan we overmaken naar het KWF. Daar hebben we contact mee. Maar als je nog wilt doneren: mijn rekeningnummer is NL32 INGB 0684 4889 65", voegt ze er tenslotte heel slim aan toe.