• Willem Eelman: ,,Een algemeen onrecht in de maatschappij vind ik het geweld tegen ambulance-, brandweer- of politiepersoneel. Dat kan echt niet!''

    Janny Appel

'Opkikkeraar' Willem Eelman: 'Leusden is best goed bezig'

LEUSDEN Willem Eelman voelt zich thuis in Leusden. Hij wordt blij van het dorpse gevoel en je kunt hem beslist wakker maken voor een goed glas wijn.


[Naam: Willem Eelman
Leeftijd: 49
Burgerlijke staat: Gehuwd
Beroep: Opkikkeraar voor MKB-ondernemers bij Appel en Eelman communicatie en communicatiebaas bij Klimaatmissie Nederland
Hobby's: tennis, wandelen, fotografie, video

Wat is je levensmotto?
Maak pret, dan komt er vanzelf omzet. Het motto gaat niet over geld trouwens. Het gaat er meer om dat als je in je leven oprecht uit 'durft' uit te vinden waar je goed in bent dat je dan al een mooi eind op streek bent. Als dat dan ook nog eens is wat je echt leuk vindt dan kun je spreken van een vorm van geluk. Omzet in geluk, omzet in liefde, omzet in balans en ja uiteraard komt er ook uiteindelijk omzet in geld c.q. salaris bij kijken, maar dat komt in dat geval redelijk vanzelf. Het gaat erom dat het echt waardevol is als je lekker in je vel zit.

Waar kun je je over opwinden?
Onrecht! Een algemeen onrecht in de maatschappij vind ik het geweld tegen ambulance-, brandweer- of politiepersoneel. Ik kan daar met mijn kop niet bij. Hoe dronken of doorgesnoven je ook bent. Doe normaal zeg! Laten we aan dat domme geweld (want dat is het) echt met z'n allen een einde maken door er ook met z'n allen wat aan te doen als we het tegenkomen.

Wat vind je zo kenmerkend aan Leusden?
Het dorpse gevoel. Ik ben zelf geboren en getogen in Oosterend op Texel. Na tien jaar wonen en werken in Rotterdam kwam ik in Leusden een soort van thuis. In de Eurowoningen is het dorpse gevoel helemaal daar maar ook in Leusden zelf … zeker als je op een tennisvereniging zit en je jezelf maatschappelijk een beetje positief beweegt dan is het al snel 'ons kent ons'. Ik word daar blij van.

Wat moet er in jouw ogen direct veranderen in Leusden?
Ik heb niet direct een enorme kwestie die bij mij opkomt. Leusden is best goed bezig. Ik heb twee stoplichten in het centrum die wat mij betreft direct aangepakt mogen worden, maar dat ligt wellicht meer aan mijn eigen ongeduld dan aan de stoplichten haha.

Heb je ergens spijt van?
Jazeker, maar dat is vooral echt privé gerelateerd dus die houd ik voor mij. Verder heb ik geen 'spijtdossier' in mijn hoofd zitten. Wellicht dat ik ooit spijt ga krijgen dat ik hier aangeef niet echt ergens spijt van te hebben.

Hoe is het gesteld met het ondernemersklimaat in Leusden?
Eerlijk gezegd kan ik dat niet zo goed beoordelen behalve dan dat er echt heel veel bedrijven in Leusden zijn gevestigd en dat het erop lijkt dat veel bedrijven het donders goed doen. Wij werken zelf vanuit het Business Center Leusden en daar krijg je wel het ondernemersklimaat gemiddeld goed mee. Een goede verhuurder en een veelheid aan mooie bedrijven die eigenlijk niet of nauwelijks klagen over het ondernemersklimaat.

Voor wie heb je bewondering?
Voor wethouder Patrick Kiel. Eigenlijk heb ik bewondering voor alle wethouders in Leusden. Een pittige job vind ik zelf. Patrick heeft veel dossiers onder zijn hoede waaronder het dossier De Korf. Ontzettend 'niet gemakkelijk'. Ik vind het bewonderenswaardig hoe hij zonder zichzelf te verliezen zijn, soms ingewikkelde, vak uitoefent. Daarnaast heb ik bewondering voor mijn vrouw Janny. Ze is een held.

Moet bowlingcentrum De Korf blijven?
Ondanks dat De Korf waarschijnlijk opnieuw opgebouwd gaat worden in de toekomst vind ik dat het Bowlingcentrum hier zeker een plek in mag hebben. Maar ook Theater de Tuin mag wat mij betreft in het nieuwe pand een vaste plek behouden. Het wordt vast en zeker nog mooier dan het nu al is.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met een 'glaszetter' van de glasiglo bij het nieuwe AFAS-dorp. Wekenlang heb ik ze zien zwoegen om die glasiglo in orde te maken. Een diversiteit aan hoogwerkers kwamen eraan te pas en ik heb ze in bergbeklimmerstenue allerlei toeren uit zien halen. Het lijkt mij prachtig om eens een dag op deze hoogte te mogen werken met doorzichtige ondergrond.

Wat is je favoriete muziek?
Mijn favoriete muziek is Funky Blues maar mijn favoriet nummer is toch echt See The Light van Jeff Healey.

Waar kunnen ze je wakker voor maken?
Een uitdaging voor een tenniswedstrijd, maar ook voor een goed glas wijn.

Wat vind je het mooiste plekje van Leusden?Als je over de Grebbelinie van Leusden loopt richting Woudenberg met het Valleikanaal in het vizier dan durf ik dat wel het mooiste plekje van Leusden te noemen. Overigens: in alle jaargetijden.

De krant lezen: op papier of internet?
Als ik het geduld en vooral de tijd had of nam dan zou ik toch ook echt nog steeds voor papier gaan. Naast dat het minder duurzaam is ben ik toch echt voorstander van online, scherm, tablet of telefoon.

Waar kijk je naar uit in 2020?
Tennistoernooien, leuke nieuwe opdrachten, weinig zwerfafval, blije Leusdenaren en natuurlijk Proef de Biezenkamp!