• De gemeente moet het aandurven om gemeentelijk geld in de bouw van woningen voor jongeren te steken.

    Marcel Koch

'Je verbeelding brengt je overal'

LEUSDEN Jan Hondelink woont sinds 1990 in Leusden en is zeer begaan met dorpse zaken. Hondelink was onder meer voetbalvoorzitter en algemeen voorzitter van Roda'46.

Marcel Koch

Jan Hondelink

Leeftijd: 76 jaar

Woonplaats: Leusden

Burgerlijke staat: gehuwd met Annelies De Gruijter

Beroep: pensionado

Hobby's:Vanaf mijn 14e jaar ben ik als vrijwilliger in een groot aantal verenigingen en organisaties werkzaam geweest. Ook in Leusden help ik allerlei organisaties en instellingen met het opzetten van nieuwe activiteiten en evenementen. Zo heb ik aan de basis gestaan van een vriendschapsband met 5 gemeenten in Hongarije, het Repair Café Leusden, het Dorpsfeest Leusden en Proef de Biezenkamp (inclusief een schaatsbaan).

Is er weleens iets mislukt? Ja, de invulling van het Jan Banninkpark tot een recreatieparkje voor kinderen van 4 t/m 14 jaar, als een sociaal maatschappelijke aanvulling op toen nog De IJsbreker.

Waar houdt u zich nu mee bezig? Ik help handbalvereniging LHV om tot een nieuwe tak van sport te komen; beachhandbal. Als alles goed gaat en ook Leusdense bedrijven materieel en financieel durven in te stappen, kunnen twee velden worden aangelegd en kan de accommodatie tijdens de Koningsspelen in april 2020 worden geopend. Beachhandbal is een aanwinst voor Leusden!

Wat zijn uw sterke kanten? Met anderen ontwikkelen van sociaal maatschappelijke projecten en evenementen voor de inwoners van Leusden, en zorgdragen voor de financiering daarvan.Het besturen van diverse club vind ik het leukste. Ook bij Roda'46 heb ik menig bestuurlijke zweetdruppel laten vallen. Van 1990 tot 1998 eerst als voetbalvoorzitter, daarna algemeen voorzitter. Altijd spannend bij Roda'46, maar de inzet van zo'n 300 vrijwilligers maakte in die tijd veel goed. Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde en het cement van de Leusdense samenleving.

Gaat uw hart uit naar uit Roda zaterdag of zondag? Mijn hart gaat uit naar Roda'46. Voor mij is het één club met een jeugdafdeling en een damesafdeling. Maar toch, en ik weet dat ik hiermee geen vrienden maak: voor een gezonde bestuurlijke en sportieve ontwikkeling zou het beter zijn van de zondagafdeling een florerende recreatieafdeling te maken, met een eigen facilitair bestuurtje. Succes verzekerd.

Blowverbod in Leusden, goed idee? Er zijn momenten dat ik de politiek serieus neem. Maar het geharrewar in de gemeenteraad van Leusden (ik was zelf raadslid van 2006 t/m 2010 voor de PvdA, weet een klein beetje hoe het er soms aan toe gaat) over dit onderwerp maakt plaatselijke politiek een tikkeltje bespottelijk. Nu mag het niet op schoolpleinen van de basisscholen. Onze burgemeester gaat handhaven. Hij gaat erop toezien dat basisschoolleerlingen, meesters en juffen niet blowen. Nogmaals dit blowverbod vind ik te gek voor woorden. En als het over handhaven gaat is er in Leusden een dorp te winnen.

Waar kunt u zich over opwinden? Over kansen voor een redelijke huisvesting voor jongeren van rond de 18 tot pakweg 30 jaar. Gelukkig maakt de Woningstichting er echt werk van om kantoorpanden om te toveren tot betaalbare huisvesting. Waar ik mij echt boos over kan maken is dat de gemeente particuliere initiatiefnemers toestemming geeft om kantoren om te bouwen tot bijvoorbeeld eenkamerappartementen voor de prijs van rond de € 160.000,-. Onbetaalbaar voor jongeren. De gemeente moet het aandurven om geld in de bouw van woningen voor jongeren te steken. Als in de Alberik 1 miljoen euro kan worden gestopt om de huren betaalbaar te houden, kan dit ook in andere projecten. Dan is het voor mij als voorvechter voor jongerenhuisvesting niet te bevatten dat een project voor 'tiny houses' in een vloek en zucht wordt afgeserveerd. Terwijl op een groot bord aan de Horsterweg een project wordt aangekondigd voor landhuizen. Kennelijk mag er toch over het Valleikanaal worden gebouwd.

Als u het voor het zeggen zou hebben in Leusden, wat zou u als eerste doen? Betaalbare huisvestingsprojecten opzetten voor jongeren in Leusden. De gemeenteraad voorstellen daar drie miljoen euro voor vrij te maken als medefinancieringsbron. Voor eenvoudige jongerenhuisvesting zijn er in Leusden nog behoorlijke inbreidingslocaties te vinden. Je moet als politiek wel durven je nek uit te steken.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Bij de aanleg van het Beach handbalveld in maart 2020 met een bulldozer 400 m3 zand op zijn plek schuiven.

Heeft u vertrouwen in de lokale politiek? Als politici als gemeenteraad als geheel en als raadslid afzonderlijk meer zichtbaar zouden zijn. En dat er meer aandacht is voor de groter wordende kloof tussen bevolkingsgroepen in Leusden en dat steeds minder mensen op een of andere manier afhankelijk blijven van goed bedoelde daden van de beter gesitueerden in Leusden.

Wat is uw lijfspreuk? Je verstand brengt je van A naar B. Je verbeelding brengt je overal!